Relatief rustige demonstraties met nat einde
Het ‘boerenprotest’ en de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion zaterdag in Den Haag zijn relatief rustig verlopen. Wel zette de politie bij de Utrechtsebaan waterkanonnen in.
Door het afkondigen van regels en blokkeren van toegangswegen werd voorkomen dat grote aantallen tractoren de stad in konden rijden. Tegelijk voorkwam de politie ook dat er in de tunnelbak van de Utrechtsebaan werd gedemonstreerd. Niet dat dat veel uitmaakte, want de demonstranten blokkeerden de toe- en uitrit van de weg ter hoogte van het Malieveld, waardoor deze toch afgesloten moest worden voor het verkeer.
Toen aan het einde van de middag een harde kern van een paarhonderd betogers op de weg bleef zitten, werden twee ‘waterwerpers’ ingezet. Eerst op de stand ‘vernevelen’ (sproeien), maar later ook met inzet van de harde straal. De brandweer ving natte en verkleumde demonstranten op in tenten, die waren neergezet op de Zuid-Hollandlaan. In totaal werden zevenhonderd mensen aangehouden, vrijwel allen op en bij de Utrechtsebaan.
Toespraken in Zuiderpark
In het Zuiderpark luisterden de aanwezigen naar toespraken. “De dag van de afrekening, 15 maart, komt eraan,” aldus Mark van den Oever van Farmers Defence Force. Behalve door boeren en een visser werd het woord onder anderen gevoerd door Geert Wilders en Wybren van Haga van de partij BVNL.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Opmerkelijk was de toespraak van de zichzelf ‘armoedehulp’ noemende Camilla van der Burgt die de grootvaders van Mark Rutte, Arjen Lubach, Kajsa Ollongren en Sander Schimmelpenninck beschuldigde van samenwerking met de ‘nazi’s’. Hun nazaten zouden helpen bij het ‘bouwen aan het Vierde Rijk’. “Dit gaat mij te ver. Wat heeft dit met de stikstofdiscussie te maken,” zei een vrouw in het publiek en beende weg. Sommige aangekondigde sprekers lieten het afweten, zoals Rob Roos van JA21 en Roelof Bisschop van de SGP.
Agenten gewond
Bij het boerenprotest raakten twee agenten lichtgewond bij de arrestatie van een man die met een shovel een afsluiting van het park kapot had gereden. De man verzette zich. Door zijn actie konden vrachtwagens van de organisatie toch het park inrijden, wat de gemeente had verboden. Er zijn bekeuringen uitgedeeld.
De demonstratie trok ongeveer 15.000 mensen, aanzienlijk minder dan de 25.000 waarop was gerekend. Velen droegen omgekeerde Nederlandse vlaggen. Uit borden en spandoeken bleek dat tegen van alles en nog wat werd gedemonstreerd: de aanpak van de stikstofcrisis, de afhandeling van de toeslagenaffaire, het asielbeleid, de aanpak van de coronapandemie en ‘satanisch kindermisbruik’. Overkoepelend motto: ‘Stem ze weg’, een verwijzing naar de Statenverkiezingen van woensdag.
Gemoedelijke sfeer
Rond de Utrechtsebaan werd eerder op de dag een klein aantal mensen aangehouden. Onder hen actievoerders die zich aan touwen hadden neergelaten in de tunnelbak. Er stonden ook een paar van de Duitse politie geleende waterkanonnen klaar. De sfeer was gemoedelijk; een demontrantenorkestje speelde klassieke muziek, onder meer van Beethoven. Aan het einde van de middag werd de actievoerders verzocht ‘zich te verwijderen’, waarna uiteindelijk het Duitse materieel werd ingezet.
Extinction Rebellion (XR) heeft al verschillende keren op en rond de Utrechtsebaan actie gevoerd. Op het Malieveld of de Koekamp gaan staan heeft geen zin volgens de actiegroep, want dat ‘valt niet op’. De demonstraties richten zich tegen de (vermeende) 17,5 miljard euro subsidie die de ‘fossiele industrie’ per jaar krijgt van de overheid. Het gaat onder meer om gunstige belastingtarieven en goedkope kerosine. Burgemeester Jan van Zanen is niet te spreken over XR omdat de organisatie niet alleen verzuimde de demonstraties officieel bij hem aan te kondigen, maar ook elke vorm van overleg weigerde.
Wilt u meer Haagse verhalen lezen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.