Raad wil VolkerWessels bij haven aan afspraken houden

Geen extra geld, wel het uitvoeren van eerdere afspraken. Dat eist de gemeenteraad van wethouder Anne Mulder, die een conflict uitvecht met aannemer Volker Wessels over een niet gebouwde parkeergarage bij de haven.

Door

Recent werd bekend dat de gemeente op Scheveningen overhoop ligt met VolkerWessels. De aannemer weigert te beginnen met de bouw van een parkeergarage bij het noordelijk havenhoofd, als de gemeente niet met extra geld over de brug komt.  Opgegeven reden: er zou vervuilde grond in de duinstrook zijn aangetroffen. Maar het nieuwe Inntel Hotel is wél gebouwd en sinds maandag 1 maart open. Er zijn nu tot woede van de gemeenteraad op de openbare weg rond het hotel snel twee tijdelijke parkeerterreintjes aangelegd.

De kwestie kwam donderdagavond aan de orde in de gemeenteraad. Wethouder Anne Mulder (VVD, Scheveningen) had al laten weten dat hij er binnen twee maanden uit wil zijn met VolkerWessels. Zo niet, dan moet het hotel weer dicht. Maar de raad scherpte deze positie aan met twee moties. Hart voor Den Haag legde vast ‘geen opening van het hotel toe te staan zonder overeenkomst voor de realisatie van een parkeergarage’.

“Wij dwingen de gemeente hiermee op z’n strepen te gaan staan en dat is wel eens goed,” aldus raadslid Arjen Dubbelaar. De raad stemde hier unaniem voor. De ChristenUnie/SGP stelde voor  vast te leggen dat er ‘geen cent’ gemeentelijk geld naar de parkeergarage gaat. Fractievoorzitter Pieter Grinwis zei over de gang van zaken ‘een enorme graat in de keel’ te hebben. Hij kreeg steun van de overgrote meerderheid van de raad.

Hotel mogelijk weer dicht

Mulder zei de moties te zien als steun voor de door hem gekozen weg. Hij vertrouwt erop dat hij er binnen twee maanden uitkomt met VolkerWessels. Dat zou moeten garanderen dat de garage uiterlijk over vijf jaar klaar is. Lukt het niet om afspraken te maken, dan moet het hotel weer dicht.

Wij dwingen de gemeente hiermee op z'n strepen te gaan staan en dat is wel eens goed.
Arjen Dubbelaar (raadslid)

 

Mulder: “Dat gaan we dan niet uit de weg. De gemeente staat de tijdelijke plekken toe als gegarandeerd wordt dat over uiterlijk drie jaar wordt begonnen met de bouw van de garage en deze over uiterlijk vijf jaar klaar is. Natuurlijk zouden we dat liever sneller willen, maar daar hebben we geen juridische dwangmiddelen voor en dat kan alleen met extra geld. Ook daarover is nu een duidelijke uitspraak over van de raad.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Het Inntel Hotel verheft zich boven de Visafslag. | Foto: DHC

Inntel wacht intussen in spanning af wat er verder gaat gebeuren. General manager Stephan Koelemans liet eerder aan Den Haag Centraal weten, dat ook hij VolkerWessels aan de afspraken wil houden. “Onze advocaten zijn ermee bezig, bij een sluiting krijgt VolkerWessels een enorme schadeclaim aan zijn broek. Ik snap dat de gemeente druk op de ketel houdt, maar ik ga ervan uit dat de wijze koppen eruit komen.”

Wilt u meer over de Haagse gemeenteraadspolitiek lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van