Raad van State kritisch over weigeren vuurwerkvergunning

Is de gemeente te ver gegaan door een ervaren vuurwerkbedrijf na het opleggen van een dwangsom ook een verkoopvergunning te weigeren? Deze juridische puzzel leidde tot een explosieve stemming tijdens de rechtszitting bij de Raad van State. 

Door

“Ik heb nog niet zo’n gevaarlijke situatie aangetroffen als hier.” Dit oordeel van een opsporingsambtenaar van de gemeente over vuurwerkbedrijf De Tientonner was de aanleiding voor het weigeren van een verkoopvergunning. Het bedrijf aan de Dekkershoek ligt sinds eind 2017 stil. “Dat scheelt mij 90.000 euro per jaar,” meldde de eigenaar na zijn hoger beroep bij de Raad van State.

Volgens de opsporingsambtenaar is de omgeving van het vuurwerkbedrijf bij woonwijk Kraayenstein aan een ramp ontsnapt. Er lagen 39 professionele mortierbommen in het pand die daar niet verkocht mochten worden. Verder vond de controleur onder meer beschadigd vuurwerk. “Bij het uittrekken van een trui heb je al elektrostatische lading.” Een explosie zou in een straal van  750 meter schade hebben veroorzaakt, aldus de controleur.

Dwangsom

De gemeente reageerde met een dwangsom vanwege overtredingen van het Vuurwerkbesluit. De controleur adviseerde de gemeente ook een nieuwe vergunning te weigeren, omdat er geen vertrouwen meer was in deze eigenaar. De gemeente nam dit advies over en weigerde de vergunning met als argument dat de zaak bij deze eigenaar niet in veilige handen is. Hij controleerde niet goed.

 

Een explosie zou tot op anderhalve kilometer schade hebben veroorzaakt.
Opsporingsambtenaar van de gemeente

 

Maar dat vindt de eigenaar onterecht. Hij drijft het vuurwerkbedrijf al zeventien jaar en al die tijd is er geen overtreding geweest. De mortierbommen zouden niet door hem in het pand zijn gebracht, maar door een derde persoon, zonder medeweten van de eigenaar.

Volgens zijn advocaat is de gemeente te ver gegaan. De veiligheid is al gegarandeerd met het Vuurwerkbesluit waaraan de eigenaar moet voldoen. Bovendien zijn er dwangsommen opgelegd om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat. Maar voor het weigeren van de vergunning kan de gemeente zich niet nog eens beroepen op gevaar voor de veiligheid, stelt de advocaat.

Uitspraak Raad van State

Hij heeft de Raad van State nu opgescheept met een juridische puzzel. De Raad zelf is er ook niet van overtuigd dat de gemeente juridisch juist heeft gehandeld met het weigeren van de vergunning, zo bleek tijdens de rechtszitting.

De uitspraak volgt binnen twee maanden.

[Een passage over de mortierbommen is aangepast op 6 juli 2020, om 15.52 uur.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van