Verhuizing Parkpop naar Malieveld stuit op veel kritiek

Parkpop verhuist van het Zuiderpark naar het Malieveld. De aankondiging van eerder deze week leidt tot kritiek van omwonenden en gemeenteraadsleden.

Door en

De organisatie zocht een nieuwe locatie voor het gratis popfestival omdat ‘de beperkte infrastructuur rond het Zuiderpark verdere ontwikkeling in de weg staat’. Claudia Raven, woordvoerster van festivalorganisator Ducos uit Rotterdam, legt uit: “Het park ligt decentraal en is daardoor minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook zorgde Parkpop voor veel parkeeroverlast in de omliggende wijken (Leyenburg, Rustenburg-Oostbroek en Moerwijk/Morgenstond, red.). Bovendien heeft het Zuiderpark vele ingangen, waardoor het relatief lastig te beveiligen is. Dat kunnen we op de nieuwe locatie een stuk eenvoudiger organiseren.”

Het Malieveld is volgens Raven de ideale locatie om Parkpop ‘nog grootser neer te kunnen zetten’. “Wij willen verder groeien, tot de evenknie van Pinkpop.” Hoewel het evenement in het Zuiderpark de laatste jaren gemiddeld zo’n 200.000 bezoekers trok en de maximale capaciteit van het Malieveld aan de 80.000 personen grenst, ziet Raven geen problemen. “Bezoekers van een gratis festival komen veel meer ‘zappenderwijs’, ze gaan naar hun favoriete artiest, gaan daarna weer weg om later terug te komen. Vorig jaar was de piekbelasting van het veld 60.000 mensen. Als je het zo bekijkt, kunnen we op het Malieveld uitbreiden. Bovendien is het zicht op de podia op de nieuwe locatie veel beter. In het Zuiderpark hadden we last van de vijvers en bomen, terwijl je op het Malieveld van alle kanten goed het podium kunt zien.”

Kritiek op verhuizing Parkpop

De aankondiging van de verhuizing stuit op stevige kritiek. Enny Kleikamp van de Werkgroep Nassaubuurt wijst erop dat het alleen maar lijkt alsof er geen woonhuizen in de buurt van het Malieveld liggen. “Niet alleen bewoners van een groot deel van het Benoordenhout, maar ook van de Denneweg en omgeving liggen te schudden in hun bed als er een groot festival is. De overlast wordt nu verplaatst van het Zuiderpark naar de rand van het centrum. Maar wij hebben ook rechten.” Kleikamp heeft een protestbrief gestuurd aan de burgemeester en de gemeenteraad.

Ook de wijkvereniging Benoordenhout is bezorgd. Het bestuur zegt in een persbericht dat er ‘duidelijke grenzen en criteria aan het gebruik van het Malieveld’ moeten worden gesteld; ‘gedacht kan worden aan een maximum aan toegestane decibels’. Men wil hierover in gesprek met de gemeente.

Ergernis in politiek

De aankondiging van de verhuizing komt over als een voldongen feit. Maar dat is het niet, als het aan de Haagse Stadspartij (HSP) ligt. De partij bereidt schriftelijke vragen voor. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller betwijfelt of het Malieveld groot genoeg is. Bovendien heeft hij kritiek op de procedure. “Het is belachelijk dat we als raad gepasseerd zijn. En wat is eigenlijk het evenementenbeleid van de gemeente?”  De PvdA en de VVD zijn evenmin te spreken over de gang van zaken.

Petitie tegen verhuizing

Parkpop-fan en oud-vrijwilliger Sjaak Bral is ook tegen de verhuizing. In zijn column in AD Haagsche Courant van woensdag zegt hij te vrezen dat bezoekers straks moeten betalen. ‘Zulks zal uiteindelijk geschieden,’ aldus de cabaretier die wijst op een mogelijk aandringen van de rol van concertgigant Mojo, die sinds 2018 medeorganisator is van het festival. Maar Ducos ontkent met klem dat dit zal gebeuren. Overigens staat niet vast of de veertigste editie van Parkpop doorgaat op 13 juni 2021. Dat hangt af van de coronasituatie op dat moment.

Bruce Springsteen op het Malieveld, 14 juni 2016.

De Haagse Parkpop-fan Sanny Pepper is een actie begonnen op petities.nl. Zij stelt in de overwegingen dat het Malieveld ‘sfeerloos’ is en te te klein. Volgens haar meten de weides van het Zuiderpark gezamenlijk 14 hectare en het Malieveld maar 5,3.  De petitietekst luidt: ‘Wij verzoeken de gemeente Den Haag en Ducos met spoed terug te komen op hun besluit om de 40ste editie van Parkpop plaats te laten vinden op het Malieveld om de reeds hierboven genoemde redenen’. De drie dagen geleden begonnen petitie was zaterdag 28 januari om 14.00 uur ruim 1700 keer ondertekend.

[Dit stuk is op 28-11-2020, 14.00 uur, aangevuld met informatie over de wijkvereniging Benoordenhout, de gemeenteraad en een online-petitie]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van