Harde woorden over ‘bodemloze put’ KJ-plein

Zo’n beetje alles wat er met een bouwproject mis kan gaan, ging mis op het Koningin Julianaplein. Een meerderheid van de raad heeft schoon genoeg van de chicanerende ontwikkelaars, maar de stad kan niet meer terug.

Door

De lijst met pijnpunten is lang. Een overzicht. De verbindingstunnel tussen de fietsenstalling onder het KJ-plein en de kelder van CS kwam er niet. De kosten voor de stalling kwamen 5,5 miljoen euro hoger uit. De bouw van de woonflats erbovenop is na twintig jaar plannen maken nog steeds niet begonnen. Uit het plan zijn de toegezegde sociale huurwoningen officieel niet, maar in de praktijk wel verdwenen. En daarmee schoffeerde de gemeente de enige woningbouwcorporatie die nog een beetje bouwt in de regio, Arcade.

Uitermate ontevreden

De oppositiepartijen in de Haagse raad, maar ook de collegepartijen PvdA en GroenLinks zijn uitermate ontevreden over de ‘deal’ die de inmiddels vertrokken wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) heeft gesloten met de projectontwikkelaars Amvest en Synchroon, hier opererend als ‘Ontwikkelcombinatie KJ-plein’. Die onvrede bleek al eerder, maar culmineerde dinsdagavond in een extra raadsvergadering. Aan de nieuwe wethouder Anne Mulder de ondankbare taak om de scherven bij elkaar te vegen.

“We moeten stoppen met dit soort schimmige deals,” zei Robert Barker (Partij voor de Dieren). “De manier waarop met Arcade is omgegaan, verdient een dikke onvoldoende,” vond William de Blok van Hart voor Den Haag. “Het sprookje van Revis,” sneerde Lesley Arp (SP). “Het college moet zeggen: het is genoeg geweest,” aldus Peter Bos (HSP).

Zonder overleg

De grootste steen des aanstoots is de toestemming die B en W hebben gegeven aan de ontwikkelaars om de 51 sociale huurwoningen te verkopen aan een belegger. Die kan ze na twintig jaar ‘uitponden’, waardoor ze verloren gaan voor de sociale sector. Daarmee werd Arcade zonder overleg gepasseerd. De reden was winstbejag. De ontwikkelaars zouden van Arcade 180.000 euro per woning hebben gekregen. Maar een belegger bood 250.000 euro. Hiermee werd de gemeente met succes onder druk gezet. De Arcade-directie was hier woedend over, maar is blijkens berichtgeving van Omroep West na overleg weer on speaking terms met de gemeente.

Een motie van de HSP om de deal met de sociale huurwoningen terug te draaien haalde het niet. Wel moet Mulder aan de slag. De raad wil dat hij een reconstructie maakt van hoe een en ander is verlopen. Een motie daartoe van SP-fractievoorzitter Leslie Arp werd aangenomen. De achtergrond van deze opdracht aan Mulder is dat een meerderheid van de raad zich gepasseerd voelt doordat de gemeente kennelijk in januari al capituleerde voor de eis van de projectontwikkelaars. Ook speelde de overweging mee dat Arcade evenmin op de hoogte werd gebracht, zelfs niet van het uiteindelijke besluit.

Raad wil geen nieuwe strop

Maar dat is nog niet alles. Een nieuwe strop dreigt als de gemeente kiest voor het gedeeltelijk openhouden van de grote fietsenstalling, een prestigeproject, tijdens de bouw van de woonflats. Dat vergt het aanbrengen van een tijdelijke nieuwe ingang. Daartoe zou een gat in het dak van de stalling moeten worden gezaagd, want de andere drie in- en uitgangen zijn tijdens de bovengrondse bouwwerkzaamheden geblokkeerd. Dat kost ongeveer negen ton. Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) laat deze optie nog nader onderzoeken. Maar de raad ziet hier niets in. Per motie van de Partij voor de Dieren werd het maken van de extra ingang afgewezen. Voorlopig zal de ‘fietsflat’ aan de Rijnstraat openblijven. De hele  gang van zaken is een blamage voor Van Asten. Hij opende de stalling in juli nog met enige tamtam.

Fietsenstalling KJ-Plein

De hypermoderne stalling onder het KJ-plein. | Foto: Martijn Beekman/Gemeente Den Haag 

Er was in het debat dinsdag toch nog enige ruimte voor humor. Peter Bos stelde voor in de fietsenstalling een muurschildering te maken op de plek waar de verbindingstunnel had moeten komen. “Als klaagmuur.” Daarmee kreeg hij de lachers op zijn hand, maar bij de stemmingen donderdag stierf het plan een stille dood.

[De discussie over het KJ-plein vond plaats op dinsdag 3 november, de stemming over de moties pas op donderdag 5 november. In de tussentijd verscheen een eerdere versie van dit artikel in de krant, DHC 5 november.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van