Strand moet wijken voor boulevard na constructiefout Legoland

De Scheveningse boulevard schuift nóg verder op richting zee. Het stadsbestuur zegt niet te willen wachten tot de constructiefout in het kelderdak van Legoland is hersteld.

Door en

Het college van B en W heeft het definitieve ontwerp van de Middenboulevard maandag naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin schuift de promenade nog eens zes meter extra op richting zee. De kosten van de bouw en vertraging bedragen 3,5 miljoen euro.

Reden voor de aanpassing is de constructiefout bij het Legoland Discovery Centre, schrijft het college. Al in de zomer van 2019 was bekend dat er iets schortte aan het dak van de kelder, waarin de kinderattractie komt. Vorig jaar kwam het bericht dat de draagkracht onder de norm voor personenauto’s en normale vrachtwagens zit. De gemeente heeft hoofdaannemer Sens Real Estate in gebreke gesteld.

 

Nu wordt er nóg meer strand opgeofferd
Robert Barker, PvdD

 

Nu kiest het college eieren voor zijn geld. Het wil de Middenboulevard voltooien ‘zonder afhankelijk te zijn van de ontwikkelingen aangaande het kelderdak’. In het nieuwe ontwerp schermt een groenstrook de promenade ter hoogte van Legoland af voor verkeer. Alleen wordt de boulevard dan gevaarlijk smal op dit punt. Daarom is ervoor gekozen de Middenboulevard zes meter westwaarts uit te breiden.

De strandtenthouders vinden dat prima, zegt hun voorzitter André Triep. “Beter dit, dan dat de boulevard straks te smal blijkt.” De kosten wil de gemeente verhalen op Sens. Voor nu wordt het geld uit het Eneco-potje voor het kustprogramma gehaald.

‘Opgeofferd’

“De boulevard zou al opschuiven naar zee, nu wordt er nóg meer strand opgeofferd,” zegt raadslid Robert Barker van de Partij voor de Dieren. In een motie vroeg hij onlangs om tekst en uitleg, nadat de wethouder had laten doorschemeren de boulevard te willen verbreden. Vergeleken met de huidige situatie gaat er bijna 8900 vierkante meter zand verloren. “In plaats daarvan kunnen ze beter inzetten op het herstel van het kelderdak.”

 

Als de gesprekken nergens toe leiden, gaat de gemeente juridische stappen niet uit de weg
woordvoerder Anne Mulder

 

Maar volgens het college is onduidelijk wanneer die oplossing er komt. En welke – volledig herstel kan alleen door alles opnieuw te bouwen, wat de gemeente ‘disproportioneel’ acht. In februari hintte wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) op een mogelijke gang naar de rechter als Sens niet levert. De gesprekken over een oplossing lopen nog, meldt zijn woordvoerder. “Als dat niet lukt, gaat de gemeente juridische stappen niet uit de weg.”

Volgens Sens wordt de soep niet zo heet gegeten. “We hebben onderzoeken en informatie aangeleverd en wachten op een reactie,” zegt partner Gerad Schoenaker. “De bal ligt bij de gemeente.” Wat de boulevard betreft, houdt hij er een andere lezing op na. “Al voor de problematiek duidelijk werd, was de gemeente van plan om de boulevard te verbreden. Helemaal na de drukte van afgelopen zomer. Dus de koppeling met het kelderdak klopt in onze ogen niet.” Evenmin hangt de vertraging van de Middenboulevard aan de Lego-kwestie, stelt hij. “De gemeente haalde sowieso al de planning niet.”

 

De constructie voldoet aan het beoogde gebruik
Gerad Schoenaker, Sens Real Estate

 

Dat klopt deels. In maart 2020 werd de aanbesteding van het Middenboulevard-project ‘op pauze’ gezet vanwege de problemen met het Lego-dak, schreef toenmalig wethouder Boudewijn Revis. Maar negen maanden later bleek dat twee partijen zich niet konden vinden in de uitslag van de aanbesteding, zij spanden een kort geding aan. Daarop heeft de gemeente besloten de aanbesteding over te doen. Het gevolg is dat de werkzaamheden op zijn vroegst ná het strandseizoen van 2022 kunnen beginnen, ook om de overlast voor strandpaviljoens te beperken.

“Met deze keuze kan de opgetreden vertraging in de realisatie van de Middenboulevard tot een jaar worden beperkt,” aldus Mulders woordvoerder.

Doorsnede van nieuwe boulevard. (Gemeente Den Haag)

Zwaar verkeer

Van instortingsgevaar is geen sprake, benadrukt Schoenaker van Sens. Het is ook nooit de bedoeling geweest dat er zwaar verkeer over de kelder zou rijden. “Dan hadden we veel kolommen in de kelder moeten zetten en dat wilde Legoland niet. De constructie voldoet aan het beoogde gebruik. Alleen is de draagkracht van het dak iets minder dan we hadden afgesproken.”

Ook de gemeente gaat niet vrijuit. Het toezicht op de bouw schoot tekort. Althans, zoveel valt op te maken uit een nog vertrouwelijke evaluatie van adviesbureau Arcadis, waarvan de aanbevelingen wel openbaar zijn. Bij complexe projecten zoals een ‘ondergrondse constructie in openbaar gebied’ moet de ambtenarij voortaan vooroverleg voeren met de bouwer, luidt het advies.

 

Als je de bovenste knoop van je blouse scheef knoopt, krijg je ’m nooit meer helemaal recht
Bülent Aydin, PvdA

 

De kelderdakkwestie is niet het enige geschil rond Legoland. Ook tussen de gemeente en de eigenaar van de nieuwbouw, de familie Ballemaker, kwam het tot een arbitragezaak over de aanneemsom. Het vonnis is vertrouwelijk.

Kritiek op Legoland

Zowel binnen het college als in de raad was in 2017 veel kritiek op de deal die toenmalig wethouders Boudewijn Revis (VVD) en Karsten Klein (CDA) sloten om Legoland naar Den Haag te halen. Peter Bos, raadslid van de HSP, weet het nog goed: “We wisten dat er enorme risico’s aan het project zaten. En dat blijkt nu wel. Waarom gaat de gemeente een commercieel project uitvoeren met gemeenschapsgeld? Dat is ongekend. Ze hebben dit over zichzelf afgeroepen.”

Sindsdien lijkt Legoland steeds duurder te worden voor de gemeente. Hoewel ze de kosten voor de laatste tegenvaller wil verhalen op de ontwikkelaar, valt te bezien of die claim slaagt. Bülent Aydin (PvdA), net als Bos kritisch over de originele deal, zegt erover: “Als je de bovenste knoop van je blouse scheef knoopt, dan krijg je ’m nooit meer helemaal recht.”

Omdat de gemeente zo snel mogelijk het Middenboulevard-project opnieuw wil aanbesteden, moet de raad voor het zomerreces een besluit nemen over het voorstel. Waarschijnlijk kan het nieuwe ontwerp op voldoende steun rekenen. Omdat er weinig anders op zit, maar zeker ook omdat wethouder Mulder in het IJspaleis nog de gunfactor geniet.

Dit artikel uit de krant van 20 mei 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van