Scherpe kritiek op plan verhuizing ANWB

De Haagse Stadspartij en de Partij voor de Dieren zijn niet blij met de aangekondigde verhuizing van de ANWB en de bouwplannen eromheen.

Door

De partijen zeggen ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de plotselinge aankondiging van vorige week. De ANWB liet toen weten haar huidige hoofdkantoor aan de Wassenaarseweg te willen verruilen voor een nieuw gebouw aan de Juliana van Stolberglaan. Dat zou moeten verrijzen op de plek van het te slopen Koninklijk Conservatorium (KC). De betrokken projectontwikkelaar is Provast.

“De gemeente is eigenaar van deze grond en verkoopt hier weer tegen de afspraken in onderhands een gebouw en grond aan een projectontwikkelaar. Hoe kan dit? Waar komt dit zo plots vandaan?”, vraagt Robert Barker van de PvdD zich af. Peter Bos van de HSP: “Het college van B en W heeft recent nog toegezegd om bij alle plannen rond het Centraal Station hergebruik te onderzoeken. Ik vraag me af of dat hier is gebeurd. Het conservatorium is architectonisch een bijzonder gebouw, vindt de afdeling Monumentenzorg van de gemeente. Er dreigt nu een doodsaai glazen kantoor te komen.” Bos verwijst daarmee naar een eerste ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

ANWB-plannen

Barker en Bos hebben B en W 28 schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Daarin gaat het vooral om wat er allemaal is afgesproken en vastgelegd met Provast en de ANWB. Ze wijzen tevens op het gemeentelijke project Post65. Dat is een inventarisatie van architectuur uit de periode 1965-1995. Veel gebouwen uit die periode worden gesloopt. In de vorig jaar verschenen brochure Post65 wordt het KC (architect L. Waterman, 1980) als waardevol gebouw genoemd.

‘Ondanks het massieve grijze uiterlijk oogt het gebouw aantrekkelijk door het levendige spel van uitstekende betonblokken, erkertjes en uitbouwtjes’, noteren de opstellers. Fractievertegenwoordiger van de HSP en architect Tim de Boer vindt dat er moet worden nagedacht over ‘hergebruik’ van het KC-gebouw. “Het zou zonde zijn om dit bijzondere gebouw zomaar af te breken.” De partijen roepen B en W op ‘pas op de plaats’ te maken met de ANWB-plannen.

Complicatie

Ook de VVD maakt zich zorgen, maar dan meer over wat er aan de Wassenaarseweg gaat gebeuren. Een complicatie is dat de gemeente Wassenaar het daar voor het zeggen heeft, terwijl de plek in feite in het Benoordenhout ligt. De VVD-raadsleden Jan Pronk en Remco de Vos roepen B en W op erop toe te zien dat de toekomstige nieuwbouw van woningen past bij het ‘karakter van de buurt’. Tevens dringen zij erop aan dat de omwonenden worden betrokken bij de bouwplannen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van