Shell neemt ‘Berlage-Huis’ aan de Raamweg erbij
Oliegigant Shell verhuist een deel van zijn Haagse werknemers komende zomer naar het ‘Berlage-Huis’ aan de Raamweg. Dan begint de sloop van oude kantoren van het bedrijf aan de Carel van Bylandtlaan.
Shell bereikte eind vorig jaar overeenstemming met de eigenaar, de Duitse vastgoedbelegger AIK, over de huur van het 13.000 vierkante meter grote rijksmonument. Het pand wordt nu verbouwd. Een woordvoerder bevestigt dat de operatie verband houdt met de verbouwing tot ‘Shell-campus’ van de kantoren aan de Van Bylandtlaan. Shell huurt het Berlage-gebouw voor 6,5 jaar. Het complex zal Shell delen de Muziekacademie Den Haag, die tijdens de verbouwing voor een halfjaar naar een leegstaand deel van het ANWB-kantoor aan de Wassenaarsweg verhuist.
“Het was geen makkelijk besluit om te nemen. Opeens vertrekken naar een andere locatie brengt zeker ongemak met zich mee. Dat geldt ook voor onze leerlingen. Maar door onvoorziene problemen bij de renovatie van ons gebouw moet de stroom voor meerdere weken worden uitgezet. Daarom moeten we wel verhuizen,” zegt Muziekacademie-directeur Maria Lewanski.
Een groot voordeel voor de academie is wel dat haar lokalen worden meegenomen in de renovatie voor Shell. “We wachten inmiddels al vier jaar op een verbouwing van onze ruimtes. Het is geweldig dat dat nu mogelijk is. Als we deze zomer terugkeren, is het hele pand weer in ere hersteld.” De Muziekacademie heeft een langlopend huurcontract met eigenaar AIK.
Gebouwenoperatie Shell
Shell voert de komende jaren een enorme gebouwenoperatie uit in zijn ‘wijkje’ rond de Van Bylandtlaan. Dat alles onder de noemer ‘Shell Campus’. Hiervoor stelde de gemeente vorig jaar een vijftig pagina’s tellend ‘planuitwerkingskader’ (PUK) op. Daaruit blijkt dat het kantoorblok plus hotel tussen de Oostduinlaan en de Bachmanstraat vrijwel helemaal wordt gesloopt. Er komt nieuwbouw voor in de plaats.
Dat is allemaal nodig om dertienhonderd nieuwe werknemers te kunnen huisvesten. Die komen van een nog af te stoten vestiging in Rijswijk. In totaal zullen er dan bijna vierduizend mensen werken op de nieuwe campus. Uit het PUK: ‘De Shell Campus zal het toonbeeld zijn van een duurzaam en innovatief ontwerp en zal staan voor de ambitie die ze heeft op het gebied van de energietransitie.’
De milieubeweging is kritisch over de duurzame ambities van Shell. Ze ziet deze als ‘greenwashing’: het gieten van een groen sausje over de hoofdactiviteit: olie oppompen en verkopen.
De hoofdredactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 13 februari gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.