Roep in gemeenteraad om ‘snoeiharde’ aanpak klimaatblokkade A12
De dagelijkse wegblokkade vergt onverantwoord veel politie-inzet, zegt burgemeester Jan van Zanen. Een deel van de gemeenteraad vindt dat hij geen enkel middel moet schuwen om klimaatactivisten van de Utrechtsebaan te weren.
Woensdagmiddag gingen de rechtse fracties met gestrekt been het commissiedebat over de klimaatblokkade in. “De stad wordt al negentien dagen op rij geterroriseerd door de communistische klimaatrebellie,” zei PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. “Er wordt ze geen strobreed in de weg gelegd. Waarom wordt het demonstratieverbod niet snoeihard en meedogenloos gehandhaafd?”
Ook de VVD en Hart voor Den Haag vinden dat de burgemeester met ijzeren vuist de wegblokkades de kop in moet drukken. “Het zíjn geen demonstranten, maar blokkeerders,” aldus raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. In een tienpuntenplan pleit zijn fractie onder meer voor de inzet van honden, hardere waterkanonnen, waterverf en de registratie en vervolging van activisten.
Het einde is in zicht, de rek is eruit
VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg vindt dat alle kosten moeten worden verhaald op Extinction Rebellion. “En zorg dat iedere meervoudige bezetter geen VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag, red.) meer krijgt.”
Van Zanen kon hun inbreng wel waarderen. “Ik ben inmiddels wel zover dat ik vind dat alle creativiteit moet worden aangewend. Maar ik heb me aan de wet te houden.” Maatregelen moeten proportioneel zijn, benadrukte hij. “In dit geval zijn de inzet van paarden, honden en waterkanonnen die keihard spuiten dat niet.”
Politie afwezig
Uitgerekend woensdag ging het er anders aan toe op de Utrechtsebaan dan afgelopen weken. Voor de negentiende dag op rij blokkeerden klimaatactivisten de weg, alleen schitterde ditmaal de politie in afwezigheid. De betogers zetten eigenhandig de weg af met verkeershekken en betraden de tunnelbak van de Utrechtsebaan, waar ze ter hoogte van de Tweede Kamer één weghelft bezetten. ‘De politie heeft het opgegeven,’ jubelde Extinction Rebellion op Twitter.
De geringe politie-inzet was een bewuste keuze van de burgemeester. De marathonblokkade trekt een zware wissel op het politieapparaat, zei hij in de raadzaal. “Het einde is in zicht, de rek is eruit. Ik kan niet langer verantwoorden dat we elke dag die blokkade meteen opdoeken. Het is een dagelijkse afweging, en vandaag waren mijn mensen ook bij Ajax-Feyenoord.” Na een uur kwam de politie alsnog in groten getale ter plaatse om de demonstratie te beëindigen. Capituleren wilde Van Zanen het niet noemen. “Er wordt gewoon op een verstandige manier omgegaan met capaciteit.”
De Utrechtsebaan mag niet het nieuwe Malieveld worden
De burgemeester pleit voor wetgeving die hem toestaat harder op te treden tegen ontwrichtende en provocerende manifestaties. “Dwangmatig met je lichaam voor onbepaalde tijd wegen blokkeren, daar móéten we iets op verzinnen.” Hij betreurt het dat de politie aangehouden activisten niet registreert, omdat dat toch niet tot vervolging leidt. Volgens rechters is een aanhouding al voldoende straf. “Dan begrijp ik dat de officier van justitie zijn capaciteit anders inzet.”
‘Vreedzaam en geweldloos’
De linkse fracties in de gemeenteraad kijken heel anders tegen de zaken aan. Zij hamerden woensdag andermaal op het demonstratierecht. “Zeker vreedzame, geweldloze demonstraties vragen om terughoudend, proportioneel en de-escalerend optreden van de overheid en de politie,” zei PvdA-fractievoorzitter Janneke Holman. “Een wegblokkade is een internationaal erkend demonstratiemiddel,” meende Gezal Karabekir (Haagse Stadspartij), verwijzend naar uitspraken van Europese rechters. De fracties kaartten juist het optreden van de politie aan. Extinction Rebellion heeft deze week een kort geding aangespannen tegen de staat wegens de inzet van waterkanonnen. Dat dient dinsdag 3 oktober bij de Haagse rechtbank.
Middenpartijen D66 en ChristenUnie/SGP keuren zowel de wegblokkades als de rechtse spierballentaal af. Zij zeggen te ‘worstelen’ met de omgang met de klimaatacties. Simon Fritschij (ChristenUnie/SGP): “De Utrechtsebaan mag niet het nieuwe Malieveld worden.”
Duitse actievoerders in aantocht
De Duitse evenknie van XR, de actiegroep Letzte Generation, heeft aangekondigd zaterdag met honderd mensen naar Den Haag te komen om deel te nemen aan de dagelijkse blokkade van de Utrechtsebaan. Volgens Carla Hinrichs, woordvoerder van Letzte Generation, zijn Duitsland en Nederland vergelijkbaar qua ‘crimineel beleid’. ‘De Duitse regering investeert miljarden in olie, gas en kolen en beweert tegelijkertijd alles te doen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is precies wat er gebeurt in Nederland en eigenlijk over de hele wereld. Daarom steunen wij Extinction Rebellion Nederland in de A12 blokkade,’ zegt zij in een persverklaring.
Letzte Generation is in Duitsland bekend en berucht om haar acties. Een van de laatste was het met oranje verf bekladden van de Brandenburger Tor in Berlijn, ‘om de noodzakelijke beleidsverandering te benadrukken’. Het is tot nu toe niet gelukt de beroemde poort, eind achttiende eeuw gebouwd ter herinnering aan een Pruisische militaire interventie in Nederland, schoon te maken. ‘Het doemt op als een oranje waarschuwingsbord midden in de Duitse hoofdstad’, constateert XR tevreden in een donderdag uitgegeven persbericht.
[Dit bericht is op 28-09-2023 aangevuld.]