Zeven klimaatactivisten krijgen taakstraf voor opruiing
De Haagse rechtbank heeft zeven leden van Extinction Rebellion een taakstraf opgelegd voor opruiing. De klimaatactivisten riepen mensen op deel te nemen aan blokkades van de A12.
Vijf activisten kregen woensdagmiddag een taakstraf van dertig uur opgelegd. Op sociale media hadden zij medestanders van Extinction Rebellion opgeroepen de A12 ter hoogte van de Tweede Kamer te blokkeren. Twee anderen wacht een straf van zestig uur, omdat zij daarnaast ook met krijtspray protestleuzen (‘Stop fossiele subsidies’) op de wand van de A12 hebben gespoten. Eén verdachte is vrijgesproken.
De rechtbank stelt dat de activisten met hun oproep anderen hebben aangespoord een strafbaar feit te plegen waarmee ‘de verkeersveiligheid ernstig in gevaar kan worden gebracht’. Dat zij dat deden uit bezorgdheid om het klimaat, doet daar volgens het vonnis niets aan af. De rechtbank noemt het ‘kwalijk’ dat de demonstranten hun eigen doelen laten ‘prevaleren boven de rechten en belangen van anderen’.
De Nederlandse overheid stelt de belangen van grote bedrijven boven die van een leefbare planeet
De straffen vallen lager uit dan de aanklager had gewenst. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk zestig en negentig uur geëist tegen de verdachten. Wel moeten de twee graffitispuiters de schade vergoeden aan de gemeente, ruim negenduizend euro.
Teleurstelling
Extinction Rebellion reageert teleurgesteld. ‘We maken ons zorgen over wat deze uitspraak betekent voor het demonstratierecht,’ schrijft de organisatie in een persbericht. De activisten gaan daarom in hoger beroep. Ze benadrukken dat het om vreedzame demonstraties ging. ‘Dit laat zien dat de Nederlandse overheid, van regering tot rechtszaal, de belangen van grote bedrijven boven die van een leefbare planeet stelt,’ aldus Anne Hofstede, een van de veroordeelde leden.
Met hun veelbesproken protestacties willen de activisten een radicaal ander klimaatbeleid afdwingen. De blokkades zijn gericht tegen (in)directe belastingvoordelen voor de fossiele industrie. De wegblokkades zijn inmiddels een roemruchte methode van Extinction Rebellion. De actiegroep vindt de acties gerechtvaardigd, omdat de locatie – tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in – symbolisch zou zijn. Ook menen ze dat de ernst van de klimaatcrisis noopt tot vergaand protest.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Extinction Rebellion na deze veroordelingen gas terug neemt. Integendeel, de actiegroep wil vanaf 9 september de A12 permanent bezetten totdat alle ‘fossiele subsidies’ zijn afgeschaft.