Extinction Rebellion wil A12 permanent blokkeren
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen vanaf zaterdag 9 september de A12 ter hoogte van de Tweede Kamer permanent blokkeren. “We blijven totdat alle fossiele subsidies zijn afgeschaft.”
Dit kondigden vier actievoerders dinsdagmiddag aan op een provisorische persconferentie boven de A12. “Vanaf 12 uur zullen we vreedzaam op de weg blijven wachten totdat het kabinet de subsidies aan de fossiele industrie afschaft,” zei Tessel Hofstede. “We vragen de politie deze demonstratie te faciliteren. Worden we tóch weggehaald, dan keren we de volgende dag om 12 uur terug.”
Met de aankondiging zet de klimaatbeweging de verhoudingen verder op scherp. De organisatie is getergd dat het kabinet niet heeft gereageerd op haar eis een einde te maken aan de subsidies, feitelijk belastingmaatregelen waarvan de fossiele industrie (indirect) voordeel heeft. “De staat is medeplichtig,” aldus Hofstede. “Jaarlijks gaat er dertig miljard naar fossiele subsidies – dat is vijf keer zoveel als naar klimaatbeleid.”
Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar
Op 9 september, tien dagen voor Prinsjesdag, komt het dus opnieuw tot een krachtmeting tussen de actievoerders enerzijds en gemeente en politie anderzijds. Ook ditmaal zal Extinction Rebellion de demonstratie niet officieel aanmelden bij de gemeente. “Bij dezen zijn ze op de hoogte,” zei activist Anne Kervers.
Burgemeester Jan van Zanen zal de blokkades niet toestaan, zegt hij in een reactie. “De acties zijn duidelijk gericht op dwang en ontwrichting.” Het stoort hem dat eerdere pogingen om een andere locatie voor de klimaatdemonstraties te vinden, zijn genegeerd. “Ze zijn van harte welkom om te demonstreren, maar een blokkade is geen demonstratie.”
Waterkanonnen
Al zeven keer voerde Extinction Rebellion actie op het wegdek van de A12. De beweging vindt de locatie van symbolische waarde, omdat zich aan weerszijden de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bevinden. Maar Van Zanen keurt de acties af vanwege verkeersgevaar. Bij de demonstratie in maart kondigde hij een noodbevel af en greep de politie uiteindelijk in met waterkanonnen. De politie hield toen zevenhonderd actievoerders aan.
“Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar,” sprak Amber Daal op de persconferentie. “Eentje die discrimineert: mensen van kleur zitten veel vaker gevangen in de ziekmakende lucht. Ook in Nederland worden de armste mensen het hardst getroffen. De klimaatcrisis is massamoord.” Daal noemt maatregelen als CO2-opslag ‘schijnoplossingen’. “De enige oplossing is olie en gas in de grond te laten.”
Tegenoffensief
Intussen is de industrie zelf een tegenoffensief begonnen. Driehonderd bedrijven en brancheverenigingen, waaronder Shell en Tata Steel, plaatsten maandag een paginagrote advertentie in de Volkskrant en het AD, die oproept ‘de spelregels’ rond CO2-uitstoot niet te veranderen. ‘Het zet groene investeringsplannen op losse schroeven én het pakt slechter uit voor het wereldwijde klimaatprobleem,’ aldus de bedrijven.
Na de persconferentie bekladden actievoerders andermaal de wanden van de Utrechtsebaan met protestleuzen. Daarbij heeft de politie zeven activisten opgepakt. Het verwijderen van eerdere krijtgraffiti kostten de gemeente naar eigen zeggen 15.000 euro. Dat bedrag wil ze verhalen op de activisten.