Op dag drie raakt geduld burgemeester met klimaatblokkade op

Voor de derde dag op rij bezet Extinction Rebellion de Utrechtsebaan. Het geduld van de burgemeester raakt op, maar de klimaatactivisten willen doorgaan. “Mijn zwager heeft de hele week vrij genomen.”

Door

Even lijkt de opkomst tegen te vallen. Tegen het middaguur hebben zo’n tweehonderd klimaatdemonstranten zich maandag verzameld in de berm van de Boslaan, tussen het Malieveld en de Utrechtsebaan. Een fractie van de negenduizend activisten van Extinction Rebellion die zaterdag de weg hebben bezet. Maar dan komt vanaf de Jozef Israëlslaan een grote groep aangemarcheerd. Gejoel in de berm. De wegblokkade is opnieuw een feit.

Voor de derde dag op rij demonstreert Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan. Ze eisen een onmiddellijk einde van de miljarden aan belastingvoordelen voor het gebruik van fossiele brandstoffen. De klimaatbeweging wil elke dag opnieuw de weg blokkeren, net zo lang tot de overheid de subsidiëring stopzet.

 

Na drie dagen demonstreren moet ik terug naar mijn gezin
'Bert', demonstrant

 

Dit tot ergernis van de politie en gemeente. Afgelopen weekeinde beklaagden kopstukken van de politie over het grote beslag dat de klimaatacties leggen op de politiecapaciteit. Ook deze maandag staan ze weer paraat met tientallen agenten, van wie sommigen te paard, politiebussen en twee Duitse waterkanonnen.

Verplichtingen

“Als je kijkt naar de overstromingen, hitte en extreme weersomstandigheden van deze zomer, is nu het moment om op te staan,” zegt betoger Carmen (28). “Het wordt alleen maar erger.” Ze staat langs de kant, net achter het politielint, en pent een protestleus op karton. Zaterdag deed ze mee aan de wegblokkade, vandaag ziet ze daarvan af vanwege haar werk.

Extinction Rebellion heeft hoog ingezet door de Utrechtsebaan elke dag te willen blokkeren. Nu de werkweek is aangebroken, hebben veel activisten andere verplichtingen. Mede hierom werken de verschillende afdelingen van de protestbeweging met roulatieschema’s.

Sommigen hebben veel over voor de marathonblokkade. “Mijn zwager heeft de hele week vrij genomen,” vertelt ‘Bert’ (40), niet zijn echt naam maar zijn nom de guerre. De activist uit Arnhem heeft zich zaterdag laten arresteren. Zojuist heeft hij ook even meegedaan aan de blokkade, maar na de derde politiewaarschuwing hield hij het voor gezien. “Na drie dagen demonstreren moet ik terug naar mijn gezin.” Dat klimaatactivisten soms worden weggezet als verwende lui, stoort hem. “Het is een grote aanslag op je leven.”

Ongeduldig

Tegenover de klimaatbetogers staan een steeds ongeduldigere politie en burgemeester. Lieten zij de demonstranten zaterdag nog een paar uur hun gang gaan, maandag is daar geen sprake van. Zodra de activisten de weg blokkeren, worden ze omsingeld door een cordon van agenten, politielint en arrestatiebusjes.

“Attentie, hier spreekt de politie,” klinkt het na twee minuten door de megafoon. De activisten worden tevergeefs gesommeerd hun protest voort te zetten op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Na een half uur voeren agenten de eerste demonstrant af op een rollende brancard. Een minuut later gaat het waterkanon aan. De ‘sproeistand’ van afgelopen weekend blijkt ingeruild voor een harde straal. Een voor een voeren agenten de overgebleven betogers af naar een touringcar, die ze zal afzetten bij het ADO-stadion.

Een uur na aanvang van de wegblokkade is één rijbaan alweer vrijgegeven. Tegen half drie was de weg leeg van klimaatactivisten. In ieder geval tot dinsdagmiddag.

Standaardportret
Bekijk meer van