Raadsenquête begint: waarom werd Amare steeds duurder?
Nooit eerder greep de Haagse gemeenteraad naar het zwaarste onderzoeksmiddel. Maar bij de bouw van cultuurtempel Amare ging zo veel mis, dat er een enquête komt.
Centraal staat de vraag hoe de kosten konden stijgen van 177,4 naar 223,3 miljoen euro. De Rekenkamer Den Haag constateerde eerder dat het college van B en W ‘onvoldoende transparant’ is geweest over het geld en dat de raad mede daardoor zijn controlerende taak niet goed kon vervullen. Dat alles wil de raad tot op de bodem uitzoeken en hij wil er lessen uit trekken. Daarom viel vorig jaar het besluit tot het houden van een enquête.
De onderzoekscommissie begint maandag met het onder ede horen van betrokkenen. Gedurende drie weken worden 28 personen ondervraagd, als ze tenminste allemaal komen opdagen. De lijst is eerder deze week op het stadhuis bekendgemaakt. “Wij gaan ervan uit dat iedereen het onderzoek belangrijk genoeg vindt om te komen,” zei commissievoorzitter Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag) toen. De andere commissieleden zijn: Andrew van Esch (D66), Fatima Faïd (HSP), Rutger de Ridder (VVD) en Isabel Bos (GroenLinks).
Onder de opgeroepen personen bevinden zich vier (oud-)burgmeesters: Jozias van Aartsen, Pauline Krikke, Johan Remkes en Jan van Zanen. Op de lijst prijkt uiteraard ook een groot aantal (oud-)wethouders: Marjolein de Jong, Marnix Norder, Boudewijn Revis, Joris Wijsmuller, Richard de Mos, Robert van Asten, Anne Mulder en Saskia Bruines. Daarnaast worden ambtenaren en mensen uit de cultuursector ondervraagd.
Henk Harms
Een opvallende naam is die van Henk Harms, ex-ambtenaar van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Hij vertrok in 2020 bij de gemeente na aanwijzingen van niet integer handelen en het bevoordelen van projectontwikkelaars, zoals Amare-bouwer VolkerWessels. Bij Harms’ vertrek is overeengekomen dat er verder geen mededelingen over zijn rol zouden worden gedaan. Op de vraag hoe dat dan nu moet bij de commissie antwoordde Dubbelaar ontwijkend dat ‘de heer Harms gaat over zijn eigen woorden’.
Ook wil de commissie twee directieleden van VolkerWessels horen, Dick Boers en Piet van Hoeven. Er is van hen nog geen bevestiging gekomen. Eerder heeft VolkerWessels laten weten alleen bereid te zijn schriftelijk vragen te beantwoorden. Hoewel niet-overheidsfunctionarissen niet verplicht zijn te verschijnen voor een raadsenquêtecommissie, is een weigering om dat te doen te beschouwen als een schoffering van de gemeente Den Haag. Het tekent ook de sterk verslechterde relatie tussen de gemeente en het bouwbedrijf. Er liggen nog meningsverschillen over de financiële afwikkeling van Amare. Bovendien weigert de bouwer een eerder geplande derde woontoren bij het cultuurcentrum te bouwen.
Verhoren Amare digitaal te volgen
De verhoren worden volgende week en de week daarna gehouden, en van 20 tot en met 23 maart. Per dag komen twee personen aan bod, om 10.00 en 14.00 uur. De zittingen zijn digitaal te volgen via www.denhaag.nl (uitzendingen raad). De commissie hoopt voor de zomer haar rapport te kunnen uitbrengen.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.