Prinsjesfoto’s staan in teken politieke crises

Wat is de beste politieke foto van het jaar? Dat wordt donderdag bekendgemaakt met uitreiking van de PrinsjesFotoprijs.

Door

Er staan drie genomineerden op de short list van de PrinsjesFotoprijs 2023. Remko de Waal fotografeerde LTO-voorman Sjaak van der Tak toen hij het op 13 juni het gestaakte overleg over het landbouwakkoord verliet. Op de foto is de Villa Ockenburgh te zien, waar het overleg werd gehouden. David van Dam maakte een foto van het mislukte ‘asielcrisisberaad’ in juli op het Binnenhof. Door een raam is staatssecretaris Eric van der Burg te zien met zijn handen voor zijn gezicht. Van der Burg dacht een compromis te hebben bereikt, maar zijn eigen partij, de VVD, bleek er niet achter te staan.

Bart Maat, onder meer verbonden aan Den Haag Centraal, maakte op 10 juli in de Tweede Kamer een foto van wat een VVD-feestje lijkt. Het blijkt een ‘groepsknuffel’ te zijn rond Mark Rutte, nadat deze zijn vertrek had aangekondigd. Daarna volgde een stortvloed aan vertrekaankondigingen van politici.

Remko de Waal: Sjaak van der Tak (LTO) verlaat het landbouwoverleg in Villa Ockenburgh.

David van Dam: VVD-staatssecretaris Eric van der Burg in de marge van het crisisoverleg over migratie en vluchtelingen op het Binnenhof.

 

Bart Maat legde een groepsknuffel van de VVD vast, na de aankondiging van Mark Rutte dat hij zou stoppen.

In de jury, die onder leiding staat van fotograaf Jan Dirk van der Burg, zitten verder Eerste Kamerlid Farah Karimi en parlementair journalist Irene de Kruif. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. Naast de PrinsjesFotoprijs worden donderdag in de Eerste Kamer ook de PrinsjesBoekenprijs en PrinsjesPodcastprijs uitgereikt tijdens het evenement ‘Democratie in woord en beeld’. Vorig jaar won Wiebe Kiestra de fotoprijs met een plaat van een demonstratie van toeslagenouders. De prijzen maken deel uit van het Prinsjesfestival.

Standaardportret
Bekijk meer van