PrinsjesFotoprijs voor opname toeslagenaffaire

De Haagse fotograaf Wiebe Kiestra heeft de PrinsjesFotoprijs 2022 gewonnen met een plaat over de toeslagenaffaire.

Door

Kiestra kreeg de prijs voor de beste politieke foto van het afgelopen parlementaire jaar voor een foto van voormalig staatssecretaris van financiën Alexandra van Huffelen (D66), die op de trappen van het belastingkantoor in Rotterdam spreekt met ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire. ‘De foto laat het schuren tussen politiek en maatschappij mooi zien,’ oordeelde de jury. De prijs – een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro – werd donderdag in de tijdelijke zaal van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat uitgereikt door de voorzitter, Jan Anthonie Bruijn.

Andere genomineerden

Andere genomineerden voor de prijs waren Phil Nijhuis, met een foto van VVD-minister Dilan Yeşilgöz van veiligheid en justitie, die in de zaal van de Tweede Kamer een glas omstoot, en David van Dam, met een foto van (ex-)minister Henk Staghouwer (CU, landbouw) in de Tweede Kamer bij het muurkunstwerk. De jury bestond uit fotograaf Jan Dirk van der Burg, Eerste Kamerlid Farah Karimi en parlementair journalist Irene de Kruif.

Minister Yeşilgöz stoot een glas om. | Foto: ANP/Phill Nijhuis

De wedstrijd is onderdeel van het Prinsjesfestival, dat woensdag begon. Het thema van het festival is dit jaar ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid’. De meeste publieksactiviteiten zijn zaterdag.

Henk Staghouwer, minister van landbouw, kijkt  naar een kunstwerk in de Tweede Kamer, dat is gemaakt van boerengrond. | Foto: David van  Dam 

Andere prijzen

Naast de PrinsjesFotoprijs werden donderdag ook de PrinsjesBoekenprijs 2022 en PrinsjesPodcastprijs 2022 uitgereikt. Het bekroonde boek was ‘Sywerts miljoenen’ van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen van het onderzoeksplatform Follow the Money. De PrinsjesPodcastprijs ging naar de zesdelige podcastserie ‘Pim’ waarin NRC-journalist Guus Valk en anderen na twintig jaar terugblikken op de periode van Pim Fortuyn.

 

Standaardportret
Bekijk meer van