Hoedjes, ontbijt en prijzen op Prinsjesfestival

Als opmaat naar Prinsjesdag is er ook dit jaar weer het Prinsjesfestival. UPDATE: Ollongren-foto bekroond.

Door

De populairste activiteiten van de negende editie van het festival zijn ook nu weer gepland op de zaterdag (18 september). De dag begint met het Prinsjesontbijt op de Lange Vijverberg. Op het Plein wordt weer de Prinsjesmarkt gehouden met ‘hoeden, fashion, sieraden, accessoires, lekkernijen en workshops’. Ook wordt vanaf hier de The Hague Hatstroll (14.30 uur) gelopen, een hoedenoptocht voor iedereen.

In het kader van het festival worden veel prijzen uitgereikt. Woensdag (15 september) maakt oud-wethouder Jetta Klijnsma, de winnaar bekend van de Prinsjesprijs.  Deze wordt jaarlijks toegekend aan een politicus, die van bijzondere betekenis is geweest voor de parlementaire democratie. Donderdag was het helemaal een prijzenfestival. Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, maakte de winnaars bekend van de Prinsjesfotoprijs en  de Prinsjesboekenprijs.

Foto die crisis veroorzaakte

De fotoprijs ging, zoals verwacht, naar Bart Maat. Hij legde Kajsa Ollongren met de leesbare aantekeningen van de kabinetsformatie onder haar arm vast. De publicatie van deze foto leidde tot een crisis in het formatieproces. De andere twee genomineerde foto’s zijn te zien in de galerij hieronder. David van Dam fotografeerde staatssecretaris Alexandra van Huffelen die bij het Catshuis de pers te woord staat over de toeslagenaffaire. De inzending van Wiebe Kiestra betreft een slachtoffer van het chroom-6-schandaal bij Defensie.

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen.]

 

Bij de Prinsjesboekenprijs ging het tussen Hubert Smeets, Hans de Geus en Harm Ede Botje en Mischa Cohen. De prijs ging naar De Geus voor zijn ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’, een persoonlijke aanklacht tegen misstanden op de woningmarkt. Smeets schreef ‘Hans van Mierlo, leven van een wonderbaarlijk politicus’. Botje en Cohen zijn de auteurs van ‘Mijn meningen zijn feiten, de wording van Thierry Baudet’. Bij de podcast-prijs zijn er zelfs tien genomineerden, waaronder onder meer bijdragen van het Haagsch College, NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Eén van de nieuw activiteiten op het Prinsjesfestival is PrinsjesCyber. Dat is een publiekslezing van Floor Jansen (Team Lead bij het Team High Tech Crime van de Politie) en Bibi van den Berg (hoogleraar Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden) over de bijzondere wereld van cybercriminaliteit en cybersecurity. Het gaat onder meer over digitale dreigingen en wat daartegen te doen is (17 september, 14 uur, Hoge Raad, Korte Voorhout).

Prinsjesfestival en Prinsjesdag

Net zoals vorig jaar gaan de meeste ceremoniële activiteiten op Prinsjesdag niet door. Dat betekent dat ook de gebruikelijke oefeningen en shows op de voorafgaande dagen vervallen. Op de dag zelf doet opnieuw de Grote of St. Jacobskerk dienst als ‘Ridderzaal’.

De koning en de koningin gaan per auto naar de kerk. Er is geen rijtoer en geen balkonscène op het Noordeinde. De gebruikelijke interreligieuze gebedsdienst wordt dit jaar opnieuw gehouden in de St. Jacobuskerk aan de Parkstraat (10.30 uur). Daar zijn wel meer mensen welkom dan vorig jaar. Aanmelden kan hier.

Voor meer informatie over het Prinsjesfestival klik hier.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van