Oud-wethouder Marnix Norder (PvdA) in DHC-podcast: ‘Huidige coalitie meest logisch’

Formeren is een kwestie van onderhandelen. Maar de mensen moeten elkaar wel liggen, zegt oud-wethouder Marnix Norder (PvdA). “Als je een pesthekel aan iemand hebt, gaat het gewoon niet lukken.”

Door

Drie formaties heeft hij in zijn tien jaar als wethouder gedaan. En Marnix Norder (PvdA) geeft meteen toe dat het lastig is. “Uiteindelijk hangt het er ook vanaf of mensen elkaar liggen. Je moet kunnen denken: hij of zij heeft dan misschien de verkeerde principes, maar ik kan wel de komende vier jaar met hem of haar, of die partij, echt door één deur. Je kan echt door één deur en weet waar je met de stad naartoe wil. Ook al zit je er heel verschillend in!”

Over de huidige formatie zegt Norder: “Ik begrijp dat er is gesnuffeld aan een linkse coalitie. Zoveel verschillende kleine partijen met weinig bestuurservaring, dat gaat niet lang goed. Dat zou wel heel kwetsbaar zijn. En Den Haag heeft kracht nodig. Als het echt niet kan met Hart voor Den Haag, dan lijkt me het voortzetten van de huidige coalitie het meest logische.”

Stad is niet vol

In de podcast hebben we het over de woningmarkt. Is Den Haag vol? Oud-wethouder Marnix Norder (PvdA) denkt van niet. Maar verdichten houdt een keer op. “We hebben geen weiland meer waar we boe kunnen zeggen tegen de koeien, dat ze weg zijn. Daar moet de politiek over nadenken. Waar kan de stad over twintig, dertig jaar naartoe groeien? Daar moet je een strategische keuze in maken. Nu heeft de politiek de neiging om het te hebben over wat er gisteren in de krant stond.”

 

We hebben geen weiland meer waar we boe kunnen zeggen tegen de koeien, dat ze weg zijn.
Marnix Norder

 

De kern van het probleem op de woningmarkt volgens de oud-bestuurder is de snelheid van beslissingen nemen bij de overheid. “In de stad Den Haag ook zeker. Op het moment dat er steeds meer mensen in de stad komen woningen, maar het aantal woningen geen gelijke tred houdt, dan krijg je steeds meer mensen per voordeur. Dan krijg je problemen zoals in Transvaal. Als je daar iets wil doen, dan moet je de Binckhorst snel bouwen, moet je vaart maken met de plannen in Zuid West. Dan geef je lucht.”

Haagse ballen

Op het stadhuis is men extra voorzichtig geworden, denkt de PvdA’er. “Er is een ongelofelijke tik uitgedeeld door het rechercheonderzoek [naar oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernoaui van Hart voor Den Haag]. Bestuurlijk is nu het idee: we moeten enorm zorgvuldig zijn in onze beslissingen.” Ook ambtelijk zijn er integriteitskwesties geweest, dus zegt Norder: “Ik snap het, maar, maar we moeten door die fase heen in Den Haag. We moeten durven. Een beetje Haagse ballen.”

Is er dan geen risico dat dingen fout gaan? “Zeker. Maar het is niet zo dat als je twijfelt, er niks fout gaat. Het is niet zo dat de mensen die nu klote-woningen hebben, dan ineens die woning minder klote wordt. Je hebt mensen in rotsituaties die je laat rotten en verkrotten omdat je bang bent te vernieuwen. Omdat er een vleermuisonderzoek moet of een verkeersonderzoek verouderd is. Nee, pak, ga, doe! Het is voor mensen.”

Luister nu aflevering 6 van de podcast ‘Wegwijs in de IJspaleis’ met Marnix Norder over de woningmarkt.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van