Emoties over forse sloop in Bouwlust en Vrederust
Sloop én nieuwbouw van duizenden woningen zorgt voor verhitte gemoederen in de naoorlogse wijken Bouwlust en Vrederust.
Het wordt de grootste stedenbouwkundige ingreep tot nu toe in Den Haag-Zuidwest. Woningcorporatie Staedion en bouwbedrijf Heijmans gaan aan de slag in de delen van Bouwlust en Vrederust die worden aangeduid als de ‘Dreven’, de ‘Gaarden’ en de ‘Zichten’, naar de kenmerkende achtervoegsels bij de straatnamen.
In die gebieden, grofweg gelegen tussen de Hengelolaan en de Erasmusweg, staan 2.060 sociale-huurwoningen. Daarvan gaan er 1.778 tegen de grond. Ze worden vervangen door nieuwbouw en meer dan dat. Uiteindelijk worden er 3500 woningen extra gebouwd in verschillende categorieën. Dat wil zeggen dat de wijken worden ‘verdicht’. Maar volgens de gemeente ‘blijft de verhouding tussen bebouwing en groen gelijk’. Ook zal de ‘buitenruimte van een hogere kwaliteit’ worden. De hele operatie gaat zo’n vijftien jaar duren.
Strakke persbijeenkomst in Bouwlust
Vrijdag hielden Staedion en de gemeente in de Bibliotheek Bouwlust een strak geregisseerde persbijeenkomst met veel positieve woorden en een paar bewoners die zeiden achter de plannen te staan. Het zijn karakteristieke buurten en de sociale samenhang is er groot, volgens wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen). “Maar een onvermijdelijk kenmerk van deze buurten is ook dat vrijwel alle woningen nu tegelijk aan zeer groot onderhoud toe zijn. En zelfs dat biedt in een aantal gevallen geen oplossing meer. Bewoners klagen al jaren terecht over tocht, vocht en schimmel. Ook ontbreekt in de meeste hoogbouw een lift. Deze huizen zijn eigenlijk op, dat moeten we onder ogen zien.”
Balster onderstreepte dat de belangen van de bewoners ‘centraal’ staan en ook Dré Boidin van Staedion deed dat: er zal ‘maatwerk’ worden geleverd. Voor alle inwoners geldt een terugkeergarantie naar een betaalbare, passende woning in de buurt. Ook worden de bewoners uitgebreid geïnformeerd en is er veel overleg. In een samenvattend stuk staat dan ook: ‘Participatie is een van de bouwstenen van de ontwikkeling van deze buurten in hun nieuwe vorm’.
‘In de maling genomen’
Na afloop van de persconferentie bleek dat het met die participatie nog niet helemaal uit de verf is gekomen. Voor de bibliotheek demonstreerden zo’n vijftien bewoners van eengezinswoningen uit alle drie de buurten, die snel tegen de grond zullen gaan. Zij bestrijden dat hun huizen te slecht zijn om te renoveren en riepen Balster op het matje. Die ging met hen in discussie maar gaf meteen aan dat het niet iedereen naar de zin te kunnen maken. “Je wordt toch in de maling genomen,” riep een vrouw boos.
Impliciet was dat binnen al zo’n beetje toegegeven. De laagbouw is mogelijk in slechte staat, maar dat is niet de hoofdreden van de sloop. “We kunnen hier alleen woningen bijbouwen als we er ruimte voor maken door de wijk anders in te delen,” zei Balster. En Boidin, verwijzend naar de complexe puzzel van verhuizingen en herhuisvesting die Staedion wacht: “Juist hier gaan we woningen toevoegen. We hebben schuifruimte nodig.”
Er is bovendien een hoger belang, volgens Balster en Boidin. Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen en aan vrije sector huur- en koopwoningen voor mensen met een middeninkomen in Den Haag. Al die categorieën huizen worden toegevoegd. De gemeenteraad moet de plannen voor de Dreven, Gaarden en Zichten nog goedkeuren.
Wilt u meer lezen over nieuwbouwprojecten in de Haagse regio? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.