Nieuwe ophef over Legodeal, wethouder moet uitleg geven

‘Dit betekent een miljoenentekort.’
“De neverending story, waarin helaas zoveel niet klopt,” zo begon PvdA-raadslid Bülent Aydin zijn relaas over de kwestie Legoland bij de laatste reguliere gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen van 21 maart.

Door

“De neverending story, waarin helaas zoveel niet klopt.” Zo begon PvdA-raadslid Bülent Aydin zijn relaas over de kwestie Legoland bij de laatste reguliere gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen van 21 maart. De sociaaldemocraten hadden samen met de HSP een ‘actualiteitendebat’ aangevraagd. Dit naar aanleiding van een artikel in deze krant.

DHC onthulde donderdag (15 februari) dat de financiële constructie die is gebruikt om de komst van Legoland naar Scheveningen mogelijk te maken, in strijd is met boekhoudkundige regels voor gemeenten. Die zijn vastgesteld door de landelijke commissie BBV (Besluit begroting en verantwoording). De commissie verklaart dit in een extra notitie die op 20 december is gepubliceerd. Aydin: “Dit betekent een miljoenentekort.”

Kortgezegd wordt in de huidige constructie een deel van het nieuwe gebouw op de boulevard door de gemeente in erfpacht uitgegeven. Maar het behoudt op papier eeuwigdurend zijn waarde. Dit is volgens de commissie niet toegestaan. Elk jaar moet een deel van de waarde worden afgeschreven. Die kostenpost ontbreekt nu op de Haagse begroting.

Legoland

Samen met vier andere partijen diende de PvdA’er een motie in. Hierin werd gevraagd om binnen een maand inzicht te geven in de boekhoudkundige, juridische en financiële gevolgen van de BBV-regels voor de Legoland-deal. Daarnaast was het verzoek. ‘Geen onomkeerbare stappen te zetten, totdat de ontwikkeling van Legoland financieel deugdelijk tot stand gebracht kan worden’.

Nu de commissie BBV heeft bevestigd dat er wel moet worden afgeschreven op gebouwen die in erfpacht zijn gegeven, heeft dat niet alleen voor Legoland gevolgen. Dat meldde wethouder financiën Tom de Bruijn (D66). Hij zei in het debat ‘blij’ te zijn met de verduidelijking van de regels. “Dan weten we in de toekomst hoe we moeten handelen.” De wethouder gaf aan dat er intern al onderzoek is gedaan naar de financiële gevolgen. Ook zei hij dat er volgende week een brief komt waar het ‘keurig netjes’ in zal staan.

Ook ‘Lego-wethouder’ Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) nam het woord. Hij benadrukte dat de gemeenteraad vorig jaar toch echt in meerderheid had besloten om de attractie naar Scheveningen te halen. En de motie van de PvdA ontraadde hij, omdat het project stilleggen volgens hem onverantwoord is. De motie haalde geen meerderheid, maar de verhoudingen in de raad op dit dossier zijn andermaal op scherp gezet. Het wachten is op de brief van wethouder De Bruijn.

Wilt u alles weten over de komst van Legoland? Neem dan een abonnement op DHC.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van