Meelopen met Richard de Mos, meer dan alleen maar lachen

Omroep Powned maakte een documentaire over Richard de Mos en zijn worsteling met justitie. Die biedt veel vermaak, maar laat ook zien hoe iemand kapot dreigt te gaan.  

Door

‘Ik heb wel eens gedacht: ik verkoop m’n huis en begin ergens ver van Den Haag een bed and breakfast,” zegt Richard de Mos vrijdagmorgen in grand-café Dudok. Daar is net de documentaire ‘Napels aan de Noordzee’ gepresenteerd, die maandag wordt uitgezonden. De lachsalvo’s in het zaaltje zijn niet van de lucht. Er komen dan ook vele komische momenten langs. De Mos tussen de oer-Hagenezen in Leo’s Koffiehuis, De Mos in vorm op een fundraiser aan de haven, De Mos moeizaam op campagne voor het kansloze Code Oranje, De Mos op het voetbalveld, waar de stramheid genadeloos toeslaat.

Maar het is een tragikomedie. In werkelijkheid staan de levens van De Mos, zijn partijgenoot Rachid Guernaoui en een aantal medeverdachten al jaren onder hoogspanning en zijn hun carrières gebroken. Vandaar ook de verzuchting van de hoofdpersoon over de b & b. Het is nu 3,5 jaar geleden dat de rijksrecherche binnenviel bij de twee Hart voor Den Haag-wethouders. En nog steeds moet de echte rechtszaak beginnen. Dat zal eind deze maand gebeuren.

Docu over De Mos is vakkundig gemaakt

De docu van Hagenaar Robbie Peters is vakkundig gemaakt, al suggereert de titel iets dat er niet uitkomt. Het Napels-citaat is afkomstig van ChristenUnie-raadslid en huidig Kamerlid Pieter Grinwis, die reageerde in de hectiek van de politie-invallen. We komen veel te weten over De Mos’ ‘ombudspolitiek’, maar echt louche wordt het nergens. Of het moest het etentje zijn met de Limburgse ex-VVD’er Jos van Rey. Deze is tot in de hoogste instantie veroordeeld wegens onder meer omkoping en witwassen.

Voor het bredere kader zorgen Jan van Zanen en NRC-journalist Joep Dohmen. Van Zanen geeft aan dat het zich voortslepende onderzoek een onverantwoord grote invloed heeft gehad op de lokale democratie. Het hing als een schaduw over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en over de daaropvolgende moeizame formatie van een college van B en W. En de burgemeester breekt een lans voor overheidsfinanciering van lokale partijen, zoals de landelijke die ook krijgen. “Anders blijft het een ongelijke strijd.” Dat is precies wat De Mos al jaren betoogt en waarom hij telkens op zoek moet naar donateurs en dus kwetsbaar wordt.

Stemmen geronseld

Dohmen licht een aantal primeurs toe, die hij bracht over de kwestie-De Mos. Onder meer over de verdenking dat in naam van Hart voor Den Haag in de Schilderswijk stemmen zijn geronseld. Maar echt aangetoond is dit niet, al zijn er wel bedenkelijke telefoontjes afgeluisterd van de minder handige van de twee broers Akyol. Dat tweetal staat ook terecht, onder meer wegens de verdenking van het ‘kopen’ van een nachtvergunning voor zalencentrum Opera aan de Fruitweg.

Uitzonderlijk is wat er in juli 2020 gebeurt. Het OM maakt bekend De Mos en de zijnen nu ook te verdenken van het lid zijn van twee ‘criminele organisaties’. Het inmiddels klassiek geworden verweer van de ex-wethouder komt langs: “Lid van criminele organisaties? Ik ben alleen lid van de bieb!” Als de pers en later Powned het OM om nadere informatie vraagt, zegt dat niet te kunnen reageren omdat het zich niet schuldig wil maken aan ‘trial by media’. “Dat is nu juist wat ze zelf hebben gedaan,” zegt De Mos na afloop van de voorvertoning.

Pootje gelicht

‘Is De Mos een hardwerkende volksjongen die pootje wordt gelicht door het establishment of is hij een sluwe ritselaar die over de grenzen van de wet is gegaan?’. Die vraag vormde het uitgangspunt van Robbie Peters bij het maken van de documentaire. Niet geheel verwonderlijk is dat het antwoord niet komt. Peters zegt na afloop het niet te weten. “De ene vijf minuten denk ik dit, dan weer dat.”

Eén ding staat vast. De rechter die het antwoord wél zal moeten geven, heeft een hele zware taak. De behandeling begint 23 januari bij de Rotterdamse rechtbank.

  •  ‘Napels aan de Noordzee’, maandag 9 januari, NPO2, 22.10 uur.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van