De Mos en Guernaoui op regiezitting: ‘Na drie jaar gijzeling eindelijk voor de rechter’

Drie jaar na de invallen van de rijksrecherche staan ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui voor de rechter. “Dit is een buitengewoon ingewikkelde zaak.”

Door

“We hebben niet veel te bespreken,” begint de voorzitter van de rechtbank vrijdagochtend. Tegen beter weten in, want de drie uur die zijn uitgetrokken voor de eerste regiezitting in de Haagse corruptiezaak worden moeiteloos vol gepraat. “Bij de verhoren kwam ik al spraakwater tekort,” zegt De Mos bij aanvang. “Het glaasje water staat klaar.”

Het heeft dan ook lang geduurd. Drie jaar, welgeteld. Vandaag staan de ex-wethouders en twee bevriende ondernemers dan eindelijk voor het eerst voor de rechtbank van Rotterdam, zij het voor een procedurele regiezitting. Maandag volgen de overige vier verdachten. De inhoudelijke behandeling begint pas in januari.

 

Als het onderzoek zo complex is, waarom zijn mijn cliënten dan al in zo’n vroeg stadium beschuldigd?
Peter Plasman, advocaat

 

“Het is het Openbaar Ministerie niet ontgaan dat er veel vragen zijn over het tijdverloop,” zegt de officier van justitie. “Dat is begrijpelijk en terecht.” Ze somt de redenen van de vertraging op. Corona, een ‘oneindige hoeveelheid’ appjes en mails die in beslag zijn genomen en vooral de complexiteit van het onderzoek. “Dit is ingewikkelder dan andere corruptiezaken.”

Met die verklaring stelde zij de beklaagden niet tevreden. “Mijn cliënten wilden vanaf het begin zo snel mogelijk een inhoudelijke behandeling,” reageert Peter Plasman, raadsheer van de ex-wethouders. “Als het onderzoek zo complex is, waarom is dan al in zo’n vroeg stadium uitgedragen dat zij corrupt zouden zijn?”

Omkoping

In zijn aanklacht bestempelt het OM de innige banden tussen De Mos en een vijftal ondernemers als corrupt. In ruil voor partijdonaties zouden de wethouders hun oren hebben laten hangen naar deze ondernemers, hen hebben bevoordeeld en hun vertrouwelijke informatie hebben toegespeeld. Omkoping, dus.

De officier spreekt van ‘criminele organisaties met als oogmerk het plegen van misdrijven’. Volgens haar vormden de ondernemers en wethouders een ‘exclusief netwerk’ dat ‘behoorlijk planmatig te werk ging’. De wethouders zouden ‘op slinkse wijze’ de zakelijke belangen van hun vrienden hebben behartigd in de gemeentepolitiek. Grote woorden, aldus Plasman, waartegenover volgens hem weinig bewijs staat.

 

Varen op het IJsselmeer met partijgenoten, een schande!
Richard de Mos

 

De oorsprong van het megaproces was een anonieme melding over gesjoemel met horecavergunningen. De melder wees toenmalig raadslid Nino Davituliani en de gebroeders A. aan als betrokkenen, licht de officier toe. Een afluisteroperatie bracht de recherche op het spoor van De Mos en Guernaoui. De melding is echter geen onderdeel van het strafdossier.

‘Klopjacht’ op De Mos

“Varen op het IJsselmeer met partijgenoten, een schande!” Spottend begint De Mos, die vandaag ook zijn zegje mag doen, zijn betoog. Het OM ziet het bewuste boottochtje en diner, betaald door vastgoedinvesteerder Dennis B., als omkoping. Ook andere aantijgingen maakt de ex-wethouder met kwinkslagen belachelijk. Ernstiger wordt hij als hij over de ‘klopjacht’ van justitie begint, die wel achter zijn partij aangaat maar geen oog zou hebben voor de fondsenwerving van de landelijke VVD, D66 en CDA. “Het is voor mijn dertigduizend kiezers dat ik dit hellepad met vertrouwen ga bewandelen.”

Ook bij Guernaoui zit de emotie hoog. “Elke dag word ik ermee wakker en ga ik ermee naar bed. Na drie jaar gijzeling ben ik blij dat er eindelijk onafhankelijke rechters naar deze zogenaamde zaak kunnen kijken.”

Medeverdachte Erdinç A., tenslotte, benadrukt dat de rechtbank niet te veel moet maken van zijn compromitterende uitspraken op de telefoontap. “Ik praat zoveel. Als ik campagne voer, zeg ik dat De Mos het Vredespaleis heeft gebouwd. Ik bluf gewoon, maar dat komt de onderzoekers goed uit.”

Procedureel blijkt er inderdaad weinig te bespreken. Alleen A.’s advocaat verzoekt om twee ambtenaren opnieuw te horen, maar dat verzoek wijst de rechtbank af.

Maandag 17 oktober vindt de regiezitting plaats van de overige verdachten. Op maandag 23 januari staat de eerste inhoudelijke behandeling van de strafzaak gepland.

Meer Haags nieuws lezen? Koop weekkrant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van