Den Haag wil af van raamprostitutie. Maar hoe, blijft onduidelijk

De raamprostitutie heeft zijn langste tijd gehad, stelt het coalitieakkoord. De ‘ramen’ in de Doubletstraat en de Geleenstraat moeten op termijn sluiten. Hoe, dat blijft onduidelijk.

Door

Het is een van de opvallendste voornemens uit het coalitieakkoord: de raamprostitutie moet verdwijnen. Het openbaar aanbieden van sekswerk ‘heeft zijn langste tijd gehad’, aldus de partijen.

Het is de volgende afslag in een al jaren voortmodderende discussie. De afgelopen jaren heeft de gemeente tot in detail de komst van een erotisch centrum onderzocht, waarbij de ‘ramen’ in de Doubletstraat en de Geleenstraat zouden verkassen naar een modern complex langs het spoor. Toen dat plan vorig jaar sneuvelde – te weinig draagvlak, financieel te riskant – gingen stemmen op om het sekswerk te ‘clusteren’ in de Geleenstraat, tot ontzetting van bewoners in de Rivierenbuurt.

Duidelijkheid

Als gevolg van alle onzekerheid hebben raamexploitanten en pandeigenaren al jaren niet geïnvesteerd in de straten, met een verloederde aanblik als uitkomst. Hoog tijd dus om een knoop door te hakken, schrijven de coalitiepartijen in hun akkoord. ‘Er moet duidelijkheid komen over de toekomst van de raamstraten en de buurten eromheen.’

De coalitie kiest ervoor de ramen ‘op termijn’ weg te gummen uit het straatbeeld, op voorwaarde dat sekswerk onder veilige omstandigheden mogelijk blijft. Hoe dit precies moet gebeuren, laten de partijen echter in het midden. Ze hebben er ook geen geld voor vrijgemaakt.

 

Door het sluiten van ramen belanden meer sekswerkers in de illegaliteit
Robert Barker, Partij voor de Dieren

 

Daarmee roept het plan meer vragen op dan dat het antwoorden geeft, vindt de oppositie van links tot rechts. “Er is helemaal geen geld voor sluiting. De exploitanten worden opnieuw de onzekerheid in geduwd,” zei PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis in het raadsdebat van maandagavond. “De sekswerkers zijn compleet verrast,” aldus Richard de Mos van Hart voor Den Haag. “Het sluiten van ramen zorgt ervoor dat meer sekswerkers de illegaliteit in gaan,” wierp Robert Barker (Partij voor de Dieren) op. Meerdere partijen zeiden verontruste reacties uit de seksbranche te hebben ontvangen.

Volgens GroenLinks-leider Mariëlle Vavier, die het voornemen verdedigde, is het een plan van de lange adem. Sluiting van de ramen gebeurt pas over een jaar of tien, schat zij in. De coalitie verwacht dat meer sekswerkers de ramen gaan verruilen voor online en privéclubs, een trend die sinds de coronalockdowns gaande is. Het enige concrete idee in het akkoord betreft het wijzigen van het bestemmingsplan in beide prostitutiestraten, zodat er ook woningen en andere bedrijvigheid kunnen komen.

Opgetogen

Ondanks de vage formulering zijn omwonenden van de Geleenstraat opgetogen. “Eindelijk erkent de coalitie dat raamprostitutie niet meer van deze tijd is,” zegt Joost Mendels. Hij richtte met bewoners een klankbordgroep op om te voorkomen dat alle prostitutie in de Rivierenbuurt wordt geconcentreerd. “Dat gaat gelukkig niet door.”

De geopperde bestemmingsplanwijziging is een belangrijke stap, stelt zijn vrouw José. “Voor de overlast zou het schelen als er een gemêleerder publiek in de straat leeft. Nu is het een unheimische plek zonder sociale controle.” In het bestemmingsplan zijn andere functies, zoals wonen, nu ‘ondergeschikt aan de raamprostitutie’. Een paar jaar geleden werd een aanvraag om peeskamers te transformeren tot studentenwoningen daarom afgewezen.

 

Zeker overdag zijn er minder ramen bezet
Joost Mendels, omwonende van Geleenstraat

 

Als die beperking eraf is, verwacht Mendels dat de raamprostitutie langzaam zal verdwijnen, een soort uitsterfbeleid. Voor pandeigenaren en exploitanten kunnen studentenkamers een interessant verdienmodel zijn, nu de leegstand sinds corona is toegenomen. “Zeker overdag zijn er minder ramen bezet,” merkt hij.

Compromis

Het plan is een compromis. Waar de VVD en het CDA al jaren het sekswerk weg willen hebben uit de Doublet- en Geleenstraat, zouden de progressieve partijen liever de bestaande situatie verbeteren. In hun verkiezingsprogramma’s pleitten D66, GroenLinks en de PvdA ervoor alle verhuisplannen (en daarmee de onzekerheid) te begraven en de straten een ‘broodnodige’ opknapbeurt te geven.

Nu zwart-op-wit staat dat de ramen toch moeten sluiten, hoeft men van pandeigenaren en exploitanten geen investeringen meer te verwachten. Gaan de straten de komende jaren verder verloederen? Vavier verzekert de gemeenteraad van niet. “Er zijn plannen om de boel aan te pakken.”

Meer Haags nieuws lezen? Koop weekkrant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van