Leiderswissel op komst bij HSP: Joris Wijsmuller stopt na 23 jaar

Joris Wijsmuller zwaait na 23 jaar af bij de Haagse Stadspartij (HSP). Raadslid Fatima Faïd is zijn beoogde opvolger als lijsttrekker. “Het is tijd om te verjongen en te verkleuren. De stad is in transitie en de partij ook.”

Door

Waar de rest van de gemeenteraad druk is met de landelijke verkiezingen van over twee weken, denkt de HSP al na over de lokale stembusgang van 2022. Het bestuur van de Haagse Stadspartij stelde begin deze week ‘oude rot’ Fatima Faïd voor aan de leden als de kandidaat-lijsttrekker voor volgend jaar. Op 26 maart wordt er gestemd, maar Faïd heeft geen tegenkandidaten. Ze grapt: “Maar de leden hebben altijd het laatste woord. Je weet het nooit, misschien doeken ze de partij wel op!”

Joris Wijsmuller, huidig partijleider en fractievoorzitter, is zeker nog niet weg, benadrukt hij. Wel zeker is dat hij na de verkiezingen niet terugkeert in de lokale politiek. Hij wil geen hoge plek op de kieslijst. “Het is wel mooi geweest na 23 jaar.”

Joris Wijsmuller is trots

De beslissing om een stap opzij te doen is geleidelijk gegaan, vertelt de nestor van de Haagse gemeenteraad. “Ik voel me natuurlijk verantwoordelijk en wil dat het goed gaat met de partij, maar zolang ik het gezicht ben, druk ik er een stempel op. En misschien sta ik dan nieuwe geluiden in de weg.”

Dat dilemma was ook wel een ‘worsteling’, geeft Wijsmuller toe. Maar het gevoel dat nu overheerst, is trots. “Ik heb mij met veel plezier ingezet voor de HSP en de stad gediend en ik ben ontzettend trots dat wij al 23 jaar het lokale linkse geluid vertolken in de gemeenteraad. Er is geen enkele stad in Nederland die dat heeft.” Ook hij ziet de noodzaak van vernieuwing en vindt het belangrijk om plaats te maken. Dat is ook voor hem positief: “Het is voor mij ook tijd voor nieuwe dingen. Daar heb ik zin in. De vrijheid lonkt!”

 

Cultuur is een van mijn grote passies en daar zal ik mij voor in blijven zetten.
Joris Wijsmuller

 

De medeoprichter van de HSP (naast Peter Bos) houdt zich bijvoorbeeld al een tijd bezig met het cultuurbeleid in Rotterdam. “Cultuur is een van mijn grote passies en daar zal ik mij voor in blijven zetten. Net als voor de publieke zaak.”

Stijl

Faïd, die tien jaar geleden bij de partij begon als fractievertegenwoordiger, wil er als lijsttrekker voor zorgen dat de partij ruimte biedt aan jonge activisten uit de stad. “Het is tijd om te verjongen en te verkleuren. De stad is in transitie en de partij ook.” Ze voegt toe: “Ik sta met één been in de gemeenteraad en met één been in het activisme. Dat is mijn stijl.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Fatima Faïd. (Foto: DHC/Nick van den Brink)

In haar appèl aan de leden schrijft Faïd dat ze de afgelopen jaren een nieuwe generatie heeft leren kennen. ‘Dit zijn jongeren met talent, een radicale visie en een ongenuanceerde ambitie voor de toekomst van onze stad. Radicale jongeren die niet willen gedijen in de paternalistische en opportunistische, traditionele politieke partijen.’ Volgens Faïd is de HSP van oudscher de juiste partij om hun ruimte te bieden. Voor zichzelf ziet ze de rol van ‘mentor, ondersteuner en doorgeefluik’.

Constructief

Wat gaat er veranderen? “Natuurlijk ga ik dingen anders doen, ik ben een ander persoon. Maar ik zit er ook al heel lang bij. De toon zal misschien activistischer worden, maar we blijven constructief meedenken met de rest. Dat vind ik heel belangrijk,” aldus Faïd. Daarbij kan ze nog altijd rekenen op Peter Bos. “Een hele belangrijke stem in de partij,” benadrukt ze.

 

Dit is nog niet mijn afscheid.
Joris Wijsmuller

 

Onder leiding van Wijsmuller trad de HSP in 2014 toe tot het college van B en W. De partijleider werd zelf wethouder. Dat zal Faïd niet gebeuren, zegt ze alvast. “Nee, zeker niet. Niks voor mij! Het enige leuke lijkt me overal lintjes doorknippen. In zo’n geval zullen we iemand anders naar voren schuiven.”

Als eind deze maand Faïd wordt verkozen, lijkt het Wijsmuller logisch ook in de raad een stap opzij te doen en zijn fractievoorzitterschap neer te leggen. Maar hoe zijn rol er precies uit gaat zien, weet hij nog niet. “Ik heb natuurlijk veel kennis en ervaring en die wil ik graag in dienst stellen van de partij.” Eén ding is zeker: “Dit is nog niet mijn afscheid.”

Wilt u meer over de Haagse gemeenteraadspolitiek lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van