Krikke buigt: héle gemeentelijk dossier vreugdevuren wordt toch openbaar

De oppositie heeft moeten dreigen met de gemeentewet om informatie te krijgen. Na een rampzalig verlopen raadsvergadering, heeft burgemeester Krikke nu besloten om álles over de vreugdevuren openbaar te maken.

Door

Alle documenten die de gemeente heeft over de vreugdevuren van Duindorp en Scheveningen zullen openbaar worden. Dat schrijft burgemeester Krikke in een brief aan de gemeenteraad. Haar uitgangspunt is ‘dat alles in samenhang moet worden bezien.’ Daarom stuurt ze alle informatie die er is van de afgelopen dertig jaar waarin de nieuwjaarstraditie plaats had één op één door.

Botsing

Een week geleden maakte de burgemeester het veelbesproken convenant openbaar, het document waarin de afspraken staan die met de bouwers van de vuurstapels zijn gemaakt. Maar dit document stamde uit 2016. Het leidde tot veel vragen, zeker omdat de bouwers beweerden dat ze het nooit eerder hadden gezien.

In een chaotische raadsvergadering botste Krikke hard met de oppositie op dit punt. Ook na herhaaldelijk vragen, wilde zij niet antwoorden op de vraag of in 2017 en 2018 de afspraken opnieuw schriftelijk waren bevestigd.

 

Dit is erg goed nieuws. Nu wordt eindelijk transparant welke eisen golden voor de vuurstapels.
Robert Barker (fractievoorzitter PvdD)

 

Robert Barker (PvdD) probeerde tijdens de vergadering een motie in te dienen om antwoord op die vraag te krijgen, maar werd geblokkeerd door de coalitie. Tijdens de commissie bestuur van vanmiddag was hij van plan het opnieuw te proberen. Hij reageert: “Dit is erg goed nieuws. Nu wordt eindelijk transparant welke eisen golden voor de vuurstapels.”

Dossier

‘Momenteel wordt het gemeentelijke dossier gereed gemaakt,’ schrijft Krikke in haar brief. ‘Zodra dit met de Onderzoeksraad wordt gedeeld, komt tegelijkertijd het gemeentelijke dossier openbaar naar uw raad.’ Ook dingen die later nog door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden opgevraagd bij de gemeente, worden tegelijk openbaar. ‘Zo streeft het college naar maximale transparantie.’

In de documenten – alles van de afgelopen 30 jaar dat met de nieuwjaarstraditie te maken heeft – worden persoonsgegevens weggelakt. De verwachting is dat alles over twee weken gereed is.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van