Scheveningers willen door met vreugdevuur

De mannen van het Scheveningse vreugdevuur zijn geschokt door de vuurstorm, maar willen volgend jaar gewoon weer aan de bak. Ze ontkennen afspraken te hebben geschonden.

Door

De organisatie van het nieuwjaars-vreugdevuur verkeert nog ‘in shock’ door de vuurstorm, maar wil toch volgend jaar weer door met de ‘traditie’. In de nieuwjaarsnacht en eerder is alles in overleg met de gemeente en de brandweer gegaan.

Dat hebben de organisatoren Ab Massa, Dennis Rog en Peter van Zaanen woensdagavond gezegd op een persconferentie in buurthuis ‘De Vonk’. Ze waren ‘geschokt en verslagen’ over de vonkenregen en de angst en schade die zijn ontstaan. “Het is voor ons een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

De eerdere mededeling van burgemeester Pauline Krikke dat de afspraken over met name de hoogte van de vuurstapels (ook die van Duindorp) zijn ‘geschonden’, werd met klem tegengesproken. “Er is iedere dag overleg geweest met de gemeente, de brandweer en de politie,” klonk het.

‘Niet heimelijk doorgebouwd’

De bouwers hebben niet heimelijk in de nacht doorgewerkt, zoals de Duindorpse rivaal. De hoogte van 48 meter (13 meter hoger dan toegestaan) was ‘een beetje onzin’, aldus de organisatoren. Zondagmiddag is op gebod van de gemeente de aanvoer van pallets stopgezet. Drie vrachtwagens moesten rechtsomkeert maken. “Toen zaten we aan de 9300 kuub, op het strand lag nog ruim 700 kuub pallets.” De limiet voor de omvang toren is 10.000 kubieke meter hout.

Aangezien de maximale hoogte van 35 meter toch ruim werd overschreden, werd hiermee dus de suggestie gewekt dat dit door de autoriteiten is toegestaan. Als de brandweer had gezegd dat de 48 meter hoge stapel niet had mogen worden aangestoken, hadden ze het niet gedaan, zo verzekerde het drietal.

‘Niet geweken voor intimidatie’

In een eerder op de woensdagavond uitgegeven verklaring stelt de driehoek (burgemeester, politiechef en hoofdofficier) dat er absoluut niet is geweken voor intimidatie. ‘De driehoek van Den Haag neemt met kracht afstand van de suggesties dat rondom de organisatie van de Vreugdevuren sprake was van angst of intimidatie’. Er zou ook nooit zijn overwogen om de vuren af te gelasten. ‘Angst is nooit een raadgever aan tafel van de driehoek,’ wordt hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen geciteerd in de verklaring.

Bij de media, waaronder ook Den Haag Centraal, bestaat juist sterk de indruk dat wél sprake is geweest van angst om op te treden tegen het overschrijden van de afgesproken hoogte. In elk geval is niet afgedwongen dat de stapelaars zich aan die afspraak hielden. De mannen van het vreugdevuur zelf ontkenden in alle toonaarden dat er dreigementen zijn geuit.

Nooit een vergunning

In een andere, eveneens woensdagavond uitgegeven verklaring stelt burgemeester Krikke dat er nooit met een vergunning is gewerkt bij de strandvuren. Wel met strenge afspraken. Die zijn: maximaal 35 meter hoog, een massa van maximaal 10.000 kuub en basis van maximaal 22 bij 22 meter. ‘In de evaluatie van de gebeurtenissen (…) zal [er] vanzelfsprekend aandacht zijn voor de vraag of het traject zoals dat ieder jaar is gevolgd op basis van afspraken en convenanten adequaat is geweest’, aldus Krikke. Er komt dus een onderzoek. De organisatie van het Scheveningse vreugdevuur zei daaraan alle medewerking te zullen verlenen.

Standaardportret
Bekijk meer van