Kati Piri (PvdA) na verkiezingswinst terug in Brussel

Nog niet alle voorkeurstemmen zijn geteld, maar het ziet ernaar uit dat Kati Piri (PvdA) de enige verkozen Haagse Europarlementariër is. De sociaaldemocraten werden in Den Haag de grootste partij. “We hadden in ieder geval de aller-, allerbeste lijsttrekker.”

Door

Is de PvdA terug aan de top in Den Haag? Dat lijkt een voor de hand liggende conclusie als je kijkt naar de uitslagen van de Europese verkiezingen van vorige week. De sociaaldemocraten werden de grootste partij van de stad (18 procent) en de dominantie was opvallend. In alle stadsdelen prijkt de rode roos in de top drie, en in Laak, Escamp en Loosduinen bovenaan. Ter vergelijking: bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart werd de partij de vijfde van de stad (8,7 procent) en haalde in geen enkel stadsdeel het erepodium.

Kandidaten

Een week voor de verkiezingen sprak DHC met vijf kandidaten voor het Europarlement (EP) uit de regio. Het ziet ernaar uit alleen Kati Piri van de PvdA (weer) zal afreizen naar Brussel. De definitieve uitslag van de verkiezingen komt pas op 4 juni en veel hangt af van voorkeurstemmen. Bart Groothuis (VVD, plek 4) maakt ook nog kans. Eventueel zullen er nog mensen doorschuiven, als de brexit voltrokken wordt. Emily van de Vijver (D66, plek 5) kreeg ruim 10.000 voorkeurstemmen, maar haalt het parlement waarschijnlijk net niet.

Piri is inmiddels terug in Brussel. “Ik ben moe, maar ik loop al een week met een grote glimlach op mijn gezicht. Het is natuurlijk een geweldige uitslag. We zijn de grootste partij met zes zetels. Die zagen we tijdens de campagne niet helemaal aankomen.” Naderhand is er veel gefilosofeerd over hoeveel van de sociaaldemocratische winst te danken is aan het Frans Timmermans-effect. De Haagse is er nuchter over: “Frans heeft 85 tot 90 procent van alle stemmen op onze partij gekregen. Dus we hadden in ieder geval de aller-, allerbeste lijsttrekker. De PvdA kroop al wat omhoog, ook bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar nu zitten we in de peiling ook landelijk meteen in de kopgroep. Dat komt zeker ook door Frans.”

Kati Piri Pvda

Wouter Zaalberg

Het is niet allemaal feest, want de sociaaldemocraten verliezen in het Europarlement wel terrein. “In Duitsland en Engeland hebben we het echt slecht gedaan.” Daar staan weer goede uitslagen in Spanje en Portugal tegenover. “Gelukkig zijn er meer Groenen, dus ik hoop dat we een progressieve coalitie kunnen maken.”

Verantwoordelijkheid

In Den Haag kreeg Piri na Timmermans de meeste voorkeurstemmen. Daar is ze blij mee. “Ik heb met veel organisaties afspraken gemaakt. De Schilderswijk-moeders hingen – terecht – al aan de telefoon.” De – zo lijkt het – nu enige Haagse Europarlementariër wil het contact de komende jaren met de stad tot een prioriteit maken. “Ik ben de enige Haagse in het parlement straks. Dat geeft een speciale verantwoordelijkheid.”

 

Meer lezen over de uitslagen van de verkiezingen in Den Haag en de positie van de PvdA? Koop die krant! Neem een abonnement!

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van