Gemeente stopt samenwerking met as-Soennah bij jaarwisseling

De gemeente gaat vrijwilligers voor de jaarwisseling niet meer werven via wijkorganisaties. Hiermee komt de veelbesproken samenwerking met de as-Soennah-moskee ten einde – al had de moskee zélf van de zomer al besloten niet meer mee te doen.

Door

Al jaren lopen vrijwilligers tijdens de nieuwjaarsviering op straat om een oogje in het zeil te houden. In de Schilderswijk wierf de gemeente zulke toezichthouders via de as-Soennah-moskee, die gezien haar salafistische signatuur omstreden is in de Haagse politiek. Rechtse partijen drongen de afgelopen jaren aan op een einde aan dit partnerschap, maar oud-burgemeester Jozias van Aartsen heeft daar nooit van willen weten.

Zijn opvolger Pauline Krikke zet nu de samenwerking met alle betrokken organisaties (en dus as-Soennah) stop. Het besluit zit ietwat verscholen in het beleidskader voor de komende jaarwisseling, dat vorige week naar de gemeenteraad is verstuurd. Daarin schrijft de burgemeester dat vrijwillige toezichthouders tegenwoordig ook individueel worden benaderd door de politie of het stadsdeel. ‘Die manier van werving blijkt meer op te leveren dan de meer “traditionele” werving via organisaties. Het uitgangspunt is daarom dat in de hele stad bewoners op individuele basis deelnemen.’

De moskee draagt een boodschap uit die weinig opheeft met de rechtsstaat
Frans de Graaf, VVD-raadslid

“Het is gebleken dat we gemotiveerdere vrijwilligers krijgen als we burgers individueel vragen,” licht de woordvoerder van Krikke toe. “Daarom hebben we nu de tussenlaag van organisaties, waaronder as-Soennah, eruit gehaald.” Het besluit is niet ingegeven door de recente ophef over de moskee, bezweert hij. De nieuwe aanpak wordt toegejuicht door de VVD, waarvoor de samenwerking met as-Soennah een doorn in het oog was. “De moskee draagt een boodschap uit die weinig opheeft met de rechtsstaat,” zegt raadslid Frans de Graaf. “Dan kan het niet dat zij wordt ingezet bij de ordehandhaving van die rechtsstaat.”

Vertrouwensbreuk

Het moskeebestuur zelf had al vóór de zomervakantie besloten niet meer mee te doen, zegt voorzitter Abdelhamid Taheri nu. “Dat hebben we toen medegedeeld aan de vrijwilligers.” Als reden noemt hij een verlies aan wederzijds vertrouwen, nadat de moskee dit voorjaar in een mediastorm terechtkwam. “Veel politici hebben zich toen laten leiden door de waan van de dag en hebben bepaalde uitspraken gedaan.” In het collegebesluit ziet Taheri bevestigd dat de gemeente de moslimgemeenschap niet als volwaardige partner ziet. “Bovendien zijn de betrokken organisaties niet ingelicht of bedankt voor bewezen diensten. Stank voor dank.”

De as-Soennah-moskee kwam dit voorjaar andermaal in opspraak toen bleek dat ze geld had ontvangen van een Koeweitse organisatie die banden heeft met terrorisme. Daarop brak de gemeente financieel met de moskee; die heeft beloofd geen subsidie meer te zullen aanvragen.

Standaardportret
Bekijk meer van