Exitpoll: Forum voor Democratie wint in Zuid-Holland

Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is volgens de exitpoll van de NOS de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. De definitieve uitslag volgt tegen middernacht.

Door

Een electorale aardverschuiving lijkt aanstaande op het Provinciehuis en in de Eerste Kamer. Nieuwkomer FvD, de partij van Thierry Baudet, kreeg volgens de exitpoll 16,1 procent van de stemmen van het Zuid-Hollandse electoraat. De partij, die er geen geheim van maakt dat het haar vooral te doen is om de senaatzetels, zou daarmee op tien zetels in de provincie komen.

Ook nieuwkomer Denk zou volgens de exitpoll op twee zetels komen. Verlies is er voor vrijwel alle andere partijen, behalve GroenLinks (twee zetels winst) en 50Plus (één zetel). De PVV zou in dit scenario worden gehalveerd tot vier zetels in de Statenzaal. D66, CDA en SP leveren elk drie zetels in, aldus de NOS. De PvdA, ChristenUnie en PvdD zouden hun zetels behouden.

Nieuwe telmethode

De exitpoll is de uitkomst van een steekproef bij vijfentwintig stembureaus in Zuid-Holland. De definitieve uitslag volgt nadat alle stemmen zijn geteld. Door een nieuwe telmethode moet die in Zuid-Holland sneller komen dan vier jaar geleden. Woensdagavond (en -nacht) worden slechts de stemmen per partij geteld, donderdag worden vervolgens de stemmen per individuele partijkandidaat geteld.

Vier jaar geleden werd de VVD de grootste partij in Zuid-Holland (17,5 procent), gevolgd door de PVV (14 procent) en D66 (12,8 procent). In de gemeente Den Haag waren de twee liberale partijen toen de grootste partijen, met de partij van Geert Wilders als derde. De Gedeputeerde Staten, zeg maar het college van het provinciebestuur, werd de afgelopen vier jaar gevormd door de VVD, D66, CDA en SP. Hun meerderheid lijkt weggevaagd: de vier partijen verliezen volgens de exitpoll opgeteld tien zetels.

Opvallend aan de verkiezingen in Zuid-Holland is dat de grootste partijen in de twee grootste gemeenten niet actief zijn op provincieniveau. Haagse kiezers van Groep de Mos en de Rotterdamse achterban van Leefbaar Rotterdam moeten een alternatief vinden voor hun stem.

Standaardportret
Bekijk meer van