Einde van de Pier in zicht, nieuwbouw op tekentafel
De Pier is binnen een paar jaar ‘op’. Eigenaar Kondor Wessels Vastgoed wil het bouwwerk graag vervangen door een groter wandelhoofd met meer attracties.
In een brief aan de gemeenteraad geeft wethouder Anne Mulder (VVD, Scheveningen) een overzicht van de staat waarin deze ‘belangrijke icoon voor Den Haag’ verkeert. De afgelopen jaren zijn verschillende bouwkundige onderzoeken uitgevoerd. De conclusie is dat de ‘gehele constructie een bepaalde mate van reparatie of vervanging [vergt]’. Vooral het betonnen dek van de eerste zeventig meter van het wandelhoofd is slecht; verderop is de constructie nog wel goed. Daarnaast zijn de kolommen onder de eilanden aan het einde van hun Latijn.
Een renovatie van het bouwwerk plus de opstallen is mogelijk, maar kost bijna 40 miljoen euro. Mulder schrijft dat Kondor Wessels niet bereid is tot een dergelijke investering omdat de Pier in zijn huidige vorm verlies lijdt. Maar de eigenaar is wel bereid ‘een grote investering’ te doen, ‘mits zij grote(re) ontwikkelruimte krijgen, zowel in omvang als in functies’. Kondor Wessels wil dus een grotere Pier terugbouwen, waarbij mogelijk het eigenlijke wandelhoofd, ook wel aangeduid als ‘de steel’ wordt gehandhaafd. Er zou dan meer ruimte moeten komen voor winkels, attracties en de hotelfunctie, die nu beperkt van omvang is.
Nieuwe Pier
Mulder laat doorschemeren dat hij bereid is Kondor Wessels ter wille te zijn. De Pier is immers een ‘icoon’ en is ook verbonden met het al gedeeltelijk uitgevoerde project ‘De Kust Gezond’. Als de eigenaar uitzicht heeft op een nieuwe ontwikkeling, is hij ook bereid op de korte termijn nog herstelwerkzaamheden te laten verrichten, zodat de Pier gewoon open kan blijven. Mulder laat de raad weten dat hij van plan is nader met Kondor Wessels in gesprek te gaan. Hij kondigt ook een ‘participatietraject en gesprekken met de stad’ aan.
De gehele constructie vergt een bepaalde mate van reparatie of vervanging
De Pier werd geopend in 1961 en was vooral in beginjaren een succes. Toen het nieuwtje eraf was, bleek het gevaarte moeilijk te exploiteren. Ook horecagigant Van der Valk beet er zijn tanden op stuk. De laatste jaren functioneert de attractie redelijk goed door nieuwe horeca, een hotelfunctie, een kabelbaan, het reuzenrad en het bungeejumpen vanaf de zestig meter hoge uitkijktoren. De nu verouderde attractie werd lang aangeduid als de nieuwe Pier; hij verving namelijk het in de oorlog gesneuvelde Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, dat recht tegenover het Kurhaus lag.
Zuiderstrandtheater
Ook rond een ander gebouw aan de kust zijn er ontwikkelingen: het (voormalige) Zuiderstrandtheater. De gemeenteraad bepaalde eerder dat het gebouw hergebruikt moest worden of op zijn minst zo ‘circulair’ mogelijk gesloopt. Dat gaat mogelijk gebeuren door de Gelderse aannemer Lagemaat, die is gespecialiseerd in verantwoorde sloop en hergebruik. Ook Cepezedprojects is erbij betrokken, een afdeling van het Delftse architectenbureau Cepezed die is gespecialiseerd in hergebruik.
De twee door de gemeente geselecteerde bedrijven onderzoeken nu de haalbaarheid van hun plan. Eind april moet er duidelijkheid worden gegeven, anders begint de gemeente dan een tweede aanbesteding ‘om het theater circulair te ontmantelen’. Er is enige haast, want het theater moet uiterlijk eind december zijn afgebroken. De grond wordt in 2023 overgedragen aan de ontwikkelcombinatie De Zuid, die er woningen, bedrijfsruimte en een parkeergarage gaat bouwen.
Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten.