Den Haag krijgt er elk jaar 750 betaalbare woningen bij

Woningcorporaties bouwen tot 2021 in Den Haag minimaal 750 sociale huurwoningen per jaar. Dat is afgesproken met de gemeente.

Door

Dat heeft wethouder Boudewijn Revis (VVD, wonen) woensdag (3 juli) bericht aan de gemeenteraad. De gemeente is in veel gevallen geen grondeigenaar en kan daarom alleen door overleg en bestemmingsplannen invloed houden. Volgens Revis loopt dat proces, na zeer slappe jaren, nu goed.

‘De Haagse woningmarkt staat onder druk en er zijn veel mensen die zoeken naar een betaalbare woning. Daarom maken we nu tempo en zorgen we voor veel nieuwe betaalbare woningen,’ aldus de wethouder in een persbericht.

Ook sloop van oude huizen

De komende drie jaar begint de bouw van 3.770 sociale huurwoningen. Die komen onder meer te staan aan de Waldorpstraat (623 stuks), op de Binckhorst aan de Pegasusweg (300) en het Maanplein (162), en op het Erasmusveld (124).

 

De Haagse woningmarkt staat onder druk en er zijn veel mensen die zoeken naar een betaalbare woning.
Wethouder Boudewijn Revis (VVD, wonen)

 

Tegelijk worden worden er ook 820 oude woningen gesloopt. Hierdoor komt de nettogroei aan betaalbare huizen uit op ongeveer 750 per jaar. Dat komt overeen met de voornemens zoals die zijn vastgelegd in de door de gemeenteraad aangenomen Woonagenda. In dit stuk staat ook dat bij nieuwbouw een norm van 30 procent sociale huur gehanteerd wordt.

Plannen voor na 2021

Het college van B en W kijkt ook naar de plannen voor ná 2021. Dan zal er vooral gebouwd worden rondom de stations (Central Innovation District), Laakhavens, de Binckhorst en Den Haag Zuidwest. De plannen voor deze gebieden worden nu voorbereid. Als er sociale huurwoningen worden gesloopt, zoals in Zuidwest, moet minstens een zelfde aantal worden teruggebouwd.

De opgave van 750 betaalbare woningen per jaar is een streven en vereist constante alertheid van het stadhuis, meldt Revis verder. ‘De race begint pas nu, dus we moeten hard blijven werken met coöperaties en marktpartijen om het voor elkaar te krijgen. Alleen zo werken we aan een stad die aantrekkelijk blijft en waar iedereen prettig kan wonen.’

Standaardportret
Bekijk meer van