Nieuwe burgemeester wordt benoemd, ondanks coronacrisis

De sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van Den Haag gaat door, ondanks de coronacrisis. Dit heeft commissaris van de koning Jaap Smit besloten.

Door

Bij de sollicitatiegesprekken voor het burgemeesterschap is fysiek overleg wettelijk verplicht. Volgens Smit kunnen die in Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude onder voorwaarden plaatsvinden.

‘De vertrouwenscommissies die vóór 1 juni samenkomen, hebben mij verzekerd dat zij de gesprekken met kandidaten zo kunnen vormgeven dat het in fysieke aanwezigheid kan, maar wel met de voorgeschreven afstand tot elkaar,’ zegt hij in een persbericht.

Overijssel stelt benoeming burgemeesters uit

Vorige maand adviseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken om alle benoemingsprocedures uit te stellen. Dat meldde althans de provincie Overijssel, want het advies is niet openbaar. Na ‘het zwaarwegende advies’ van het ministerie besloot Overijssel dat twee gemeenten langer moeten wachten op de komst van een nieuwe burgemeester.

“Bij sollicitatieprocedures spelen fysieke gesprekken een belangrijke rol,” licht een woordvoerder van het ministerie toe. “Gemeenten hebben ook te maken met de richtlijnen van het RIVM. Het advies is om fysiek overleg zo veel mogelijk te beperken, alleen wanneer strikt noodzakelijk.”

Remkes neemt afscheid op 1 juli

Voor Den Haag dringt de tijd. Op 1 juli neemt waarnemend burgemeester Johan Remkes afscheid. In totaal hebben 23 mensen – negentien mannen, vier vrouwen – gesolliciteerd naar het hoogste ambt van de stad.

Uit deze kandidaten maakt de commissaris een eerste selectie, waar de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad zich vervolgens over buigt. Smit had eerder al aangegeven dat hij de kennismakingsgesprekken ‘gewoon’ ging voeren, met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van