Beeklaan ‘overvallen’ met daklozenopvang

Omwonenden van het voormalige Willem Dreeshuis aan de Beeklaan maken bezwaar tegen de huisvesting van daklozen in het pand.

Door

De gemeente kondigde vorige week aan dat er in het leegstaande verzorgingshuis op korte termijn 119 zelfstandige huurwoningen komen‘voor mensen die zorg nodig hebben’. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen voor voormalige dak- en thuislozen. Daarom wordt ook gekeken naar het hergebruik van panden.

Een aantal bewoners van de Bomenbuurt voelt zich overvallen door het besluit, bleek maandag op een informatieavond. “Inspraak en inzage in de plannen zijn er niet geweest. Wij worden voor het blok gezet en de gemeente gooit het probleem in deze kleine woonwijk over de schutting,” aldus een bewoonster van de Beeklaan. Ook leven er twijfels over de haalbaarheid van het op korte termijn brandveilig maken van het oude gebouw. Op 12 mei is er een nieuwe informatieavond.

Hotels

Het gemeentebestuur zegt dat het actie moet ondernemen omdat het aantal daklozen stijgt, een ontwikkeling die wordt versterkt door de coronacrisis.

Op dit moment worden nog ruim tweehonderd mensen tijdelijk ondergebracht in hotels. Die hebben aangegeven per 1 juni weer reguliere gasten te willen ontvangen. Daarmee eindigt deze vorm van opvang.

Willem Dreeshuis aan de Beeklaan

In het voormalige Willem Dreeshuis mikt de gemeente op ‘een mix van gewone sociale huurders en voormalig dak- en thuislozen’. In juni komen er uit de laatste categorie alvast zestig ‘doorstromers’. Daarnaast wordt gekeken of er in het complex ook ruimtes kunnen worden verhuurd aan startende ondernemers. B en W vinden dat de hele stad een verantwoordelijkheid heeft voor het opvangen van zwakkere groepen. ‘We vragen de stad nadrukkelijk om mee te denken en met ideeën te komen,’ schreef het college vorige week.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van