Bas Verkerk waarnemend burgemeester Rijswijk

Bas Verkerk begint vandaag (donderdag 1 oktober) als waarnemend burgemeester van Rijswijk. De voormalige wethouder van Den Haag en burgemeester van Delft volgt Michel Bezuijen op. Bezuijen vertrekt na zeven jaar en wordt eerste burger van Zoetermeer.

Door

Bas Verkerk was in Rijswijk de topkandidaat, toen een commissie met daarin de fractievoorzitters een profiel opstelde. Het is de bedoeling dat de 62-jarige VVD’er tot uiterlijk medio juni 2021 blijft. Tegen die tijd moet Rijswijk weer een burgemeester hebben.

De in het Overijsselse Hoornhorst geboren Verkerk is geen onbekende in de regio. Hij werkte als jurist bij de Raad van State en was elf jaar voor de VVD in de Haagse politiek actief. Eerst als gemeenteraadslid, daarna schoof Verkerk enkele plekken op, want van 1996 tot 2004 was hij wethouder van onder meer economische zaken in de Residentie. In die jaren werd hij geconfronteerd met financieel slechte tijden.

Bas Verkerk in Delft

De politicus vertrok vervolgens naar Delft, waar hij twaalf jaar lang burgemeester was. Daar kreeg hij te maken met een omvangrijk dossier. Verkerk drong er bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat op aan  om haast te maken met de spoortunnel. Die zou er ook komen, maar dat zorgde er wel voor dat de stad op de financiële afgrond stond. Delft beloofde destijds de geschatte opbrengsten van de verkoop van woningen, grond en de extra ozb, ruim 130 miljoen euro, bij te dragen. Maar een jaar na het ondertekenen van dat contract sloeg de vastgoedcrisis toe. Het scheelde weinig of de stad was failliet geweest. Door sterk te bezuinigen werd de crisis afgewend.

De laatste jaren had Verkerk enkele kortlopende benoemingen als waarnemend burgemeester. Zo was hij eerste burger in De Bilt, Ommen en Beekdaelen (Limburg).

In Rijswijk, waar het vertrek van Bezuijen alom betreurd wordt, is men tevreden met de komst van Verkerk. “Wij zijn ervan overtuigd dat hij echt iets kan betekenen voor de opgaven waarvoor Rijswijk staat.”

Ervaring

Verkerk kan al zijn ervaring goed gebruiken, want de financiële positie van Rijswijk is slecht. Al voor de coronacrisis kampte de gemeente, mede door het overhevelen van de zorgtaken door het rijk, met flinke tekorten.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van