Commentaar: de jaarlijkse vuurwerkuitspatting is niet langer houdbaar
Dit jaar moet worden gebruikt voor een brede, landelijke bezinning op onze zo langzamerhand kwalijke eindejaarstradities, stelt DHC-hoofdredacteur Herman Rosenberg. ‘Het gaat allang niet meer alleen om Scheveningen en Duindorp. Het gaat om de hele stad.’
NEVER AL DULL MOMENT in Den Haag, zeker niet rond de jaarwisseling. Na alle gedoe over de vreugdevuren en de roerige aanloop naar de laatste dag van het jaar, vielen de ongeregeldheden en vernielingen uiteindelijk mee. Maar dat ‘we’ dat zo vaststellen, zegt ook iets over het oprekken van wat acceptabel is. Want: toch nog 33 auto’s in brand, talloze abri’s vernield en in Duindorp zelfs complete lantaarnpalen ontworteld.
DAT WAS DE jaarwisseling zelf. Maar de grote klap volgde op 1 januari in Wateringse Veld. Vermoedelijk door brandstichting gingen zeven geparkeerde auto’s onder een woongebouw in vlammen op. Beelden tonen een inferno. Het is een wonder dat hier geen doden zijn gevallen, al is het erg genoeg dat er drie mensen zwaar- en zes lichtgewond zijn geraakt. Wie doet zoiets? En dan te bedenken dat er net in Arnhem bij een flatbrand twee doden zijn gevallen.
Landelijke bezinning
GELUKKIG DUURT 2020 nog lang. Dit jaar moet worden gebruikt voor een brede, landelijke bezinning op onze zo langzamerhand kwalijke eindejaarstradities. Het gaat allang niet meer alleen om Scheveningen en Duindorp. Het gaat om de hele stad en het hele land. Op de agenda dient te staan hoe de uitwas van het zelf afsteken van vuurwerk zo snel mogelijk kan worden afgebouwd én wat er kan worden ondernomen om het geweld tegen politie en hulpverleners uit te roeien.
2020 moet worden gebruikt voor een brede, landelijke bezinning op onze zo langzamerhand kwalijke eindejaarstradities.
MEER DAN OOIT is duidelijk dat de collectieve, jaarlijkse vuurwerkuitspatting niet langer houdbaar is. Volksgezondheid, (brand)veiligheid, milieu en dierenwelzijn maken daadkrachtig optreden van kabinet en Kamer noodzakelijk. Het kortzichtig tegenstribbelen van VVD en CDA belooft weinig goeds. Daarom zullen de gemeenten ‘van onderop’ in actie moeten komen. Leiden gaf het goede voorbeeld met een vuurwerkvrije binnenstad. Dat zoiets moeilijk te handhaven is, is geen argument om het dan maar te laten.
Strengere straffen
DAN POLITIE en hulpverleners. De situatie in de grote steden is intussen zo ernstig, dat het bijna immoreel is politiemensen, brandweerlieden en ambulancepersoneel de brandhaarden in te sturen. Hier is een breed pakket aan maatregelen nodig, variërend van nog strengere straffen tot een model van gewapende beschermers van brandweer en ambulances, die ook echt gewapenderhand optreden bij uitwassen.
IN HET LICHT van dit alles vormt de toekomst van de Haagse vreugdevuren een probleem dat te overzien is. Er is nu een jaar de tijd om in goed overleg alsnog de 10 bij 10 bij 10-optie (omvang vuurstapels) uit te werken en haalbaar te maken. Dat alles wel onder de strikte voorwaarde dat het afgelopen is met vernielingen in de wijken en in het bijzonder in Duindorp. Zo bezien zou 2020 toch een mooi jaar kunnen worden!
Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s.