Jaarwisseling verloopt ‘zonder grote incidenten’, wel topdrukte voor brandweer

Hoewel grote rellen zijn uitgebleven, oogt de schade van de jaarwisseling aanzienlijk. Ruim dertig auto’s zijn tijdens de viering in brand gestoken. De brandweer rukte meer dan zeshonderd keer uit.

Door

De gemeente spreekt van ‘een zeer drukke nacht’ voor de hulpdiensten. De politie heeft 44 mensen aangehouden. Maar, zo luidt de eerste conclusie, incidenten zijn de stad ditmaal bespaard gebleven.

‘We kunnen de ogen niet sluiten voor het feit dat er ook dit jaar weer een ongekend beslag gelegd is op de totale capaciteit van zowel de politie en brandweer als ook schoonmaakdiensten in onze regio om wat toch een feestje is in goede banen te leiden,’ stelt burgemeester Johan Remkes in een persbericht. ‘Dat daarbij in een aantal gevallen ook nog sprake is geweest van geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media, is onacceptabel.’

Autobranden

In de avond en de nacht kreeg de brandweer ruim zestig meldingen van voertuigbranden in de stad. Voorlopig telt de brandweer 33 autobranden, meldt de gemeente woensdagmiddag. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. Tijdens het blussen van drie auto’s in de Scheepmakersstraat in de Rivierenbuurt werd de brandweer met vuurwerk bekogeld, meldt nieuwssite Regio15. Diens fotografen waren eveneens het mikpunt van relschoppers.

Zonder de georganiseerde vreugdevuren lichtten dit jaar in de volkswijken vooral vuurkorven, vuurtonnen en straatbrandjes op. Bij een onschuldig vuurtje bleef het lang niet altijd. De brandweer is in Den Haag meer dan zeshonderd keer uitgerukt, aldus de gemeente. Zoals in Damasstraat in Laak, waar autobanden en een glijbaan van de speeltuin op het vuur gingen. De Mobiele Eenheid (ME) zette de straat tijdelijk af, zodat de brandweer de brand kon blussen. Ook in de Pachtersdreef in Bouwlust-Vrederust greep de ME ’s nachts in bij een groepje jongeren op straat.

Elders in de stad bleven confrontaties met de hulpdiensten uit. Het politieteam van stadsdeel Segbroek zegt blij te zijn met het verloop van de jaarwisseling. ‘Gelukkig geen gewonde collega’s in ons district,’ schrijft de politie op Twitter. ‘Veel buitenbrandjes en hier en daar vernielingen.’

Voorzorg

Na het afblazen van de traditionele vreugdevuren was het afgelopen maand onrustig in de stad, met name in Duindorp en Escamp. Tientallen arrestaties en uitgebrande containers, scooters en auto’s verder werd een roerig uiteinde verwacht. Op oudejaarsdag werden nog zelfgemaakte ‘kraaienpoten’ voor een brandweerkazerne aangetroffen, bedoeld om uitrukkende brandweerwagens een lekke band te bezorgen.

De roerige decembermaand deed vrezen voor grote ongeregeldheden tijdens oud en nieuw. Uit voorzorg timmerden enkele winkeliers in Laak hun etalages met planken dicht. In Duindorp had de gemeente preventief parkeermeters weggehaald, om een herhaling van brandstichting te voorkomen. En de afvalwagens van de Haagse Milieu Service, die in de nacht de straten schoonveegden, waren speciaal uitgedost met tralies voor de voorruit.

Georganiseerde rellen zijn niettemin uitgebleven. In Duindorp verliep de jaarwisseling volgens de eerste berichten gemoedelijk. Rond middernacht sloot de politie de wijk tijdelijk af om te voorkomen dat relschoppers van buiten naar Duindorp kwamen om rotzooi te trappen. Wel zijn twee persfotografen met vuurwerk bekogeld en zijn in een deel van de Pluvierstraat lantaarnpalen neergehaald.

Vreugdevuur

In Scheveningen heeft de politie een poging om een vreugdevuur te maken gedwarsboomd. Een stapel kerstbomen en pallets werd weggehaald.

In de binnenstad is het nationale aftelmoment bij de Hofvijver goed verlopen. Later in de nacht was er wel een opstootje bij Club Lustig, waarna de politie het Spui deels afzette. Eerder op de avond is een 31-jarig persoon neergestoken op de Paviljoensgracht. De politie zoekt naar de dader.

Standaardportret
Bekijk meer van