Besluit definitief: geen vreugdevuren dit jaar

De vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp gaan deze jaarwisseling definitief niet door. Het college van B en W heeft dinsdag de knoop doorgehakt.

Door

Het is het besluit waarvan men wist dat zou komen. Vorige week had burgemeester Johan Remkes al gemeld dat de vreugdevuren ‘hoogstwaarschijnlijk’ niet zouden doorgaan. In zijn brief somde hij zoveel gebreken in de vergunningsaanvragen op, dat de vreugdevuren gedoemd leken te worden afgeblazen. Een meerderheid in de gemeenteraad kwam tot dezelfde slotsom.

Zo geschiedt. ‘De organisatoren hebben niet van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de benodigde stukken te complementeren en op delen te verbeteren,’ schrijft Remkes dinsdag aan de gemeenteraad. ‘De zorgen, zoals die eerder door de hulpdiensten zijn beschreven, zijn daardoor niet weggenomen. Dat betekent dat de hulpdiensten geen positief advies hebben kunnen uitbrengen.’ Dinsdag was de deadline voor de verlening van de evenementenvergunning.

Offerte

Vrijdag trok de Duindorpse vreugdevuurorganisatie zelf de stekker eruit. Daar kwamen ze twee dagen later op terug, blijkt uit de brief van de burgemeester.

Net als de Scheveningse organisatie heeft ze een offerte voor een bedrijvenaansprakelijkheidsverzekering voorgelegd aan de gemeente. De bouwers gaven dat het ‘een besloten feest met (maximaal) 2.500 bezoekers per locatie’ zou worden en ‘dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van bezoekers buiten het evenemententerrein’.

Papierwerk vreugdevuren

Overig papierwerk, zoals een volledig veiligheidsplan, hebben de organisaties niet ingediend, schrijft Remkes. Wel heeft een extern bureau een stikstofberekening uitgevoerd. De uitstoot van de vuurstapels komt uit boven de kritische grens voor de nabijgelegen duingebieden (0,00 mol per hectare per jaar). Om een natuurbeschermingsvergunning te krijgen van de provincie, zou elders stikstofuitstoot moeten worden gecompenseerd (‘extern gesaldeerd’). Samengevat: een schier onmogelijke opgave.

Sinds zaterdag is het onrustig in Duindorp, met brandjes en vandalisme in de avonden. Dinsdag heeft de politie invallen gedaan.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van