Groep 8-leerlingen naar middelbare school: voorrang voor ‘totaal uitgelote’ kinderen

Een deel van de groep kinderen die ‘totaal uitgeloot’ werd voor de middelbare school, krijgt in de derde ronde voorrang op plaatsing bij de school van hun voorkeur. Dat heeft het verantwoordelijke samenwerkingsverband BOVO besloten.

Door

Alle groep 8-leerlingen uit Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk moeten een voorkeurslijst maken met zes middelbare scholen. Zij krijgen vervolgens een willekeurig nummer toegewezen en op die volgorde worden ze, onder toeziend oog van een notaris, op een van hun voorkeursscholen geplaatst. Als een school vol zit, wordt er geloot. Dit jaar konden 49 kinderen op geen enkele school van hun voorkeur terecht, zij werden ‘totaal uitgeloot’. Zij hebben in een tweede ronde wederom voorkeuren opgegeven voor scholen die nog wel plek hadden.

Dit tot groot ongenoegen van een groep ouders. Zij gingen in gesprek met de BOVO om te kijken wat er mogelijk is om hun kroost toch nog op de school van hun keuze te krijgen. Daar is uitgekomen dat de kinderen die op hun voorkeurslijstje tenminste zes scholen hebben opgegeven voorrang krijgen in de derde, zogenaamde ‘restronde’. Dit geldt voor 23 van de 49 kinderen.

Eenmalige wachtlijst voor school

In de praktijk blijkt vaak, aldus BOVO-bestuurder Ewald van Vliet, dat er nog veel gebeurt tot het nieuwe schooljaar begint. Kinderen verhuizen of kiezen toch nog voor een andere school, waardoor er plekjes vrij kunnen komen op scholen die vol zaten. De 23 kinderen die minstens vijf scholen hadden opgegeven, krijgen nu de mogelijkheid zich in te schrijven op een ‘eenmalige wachtlijst’ voor de scholen waar zij het liefst worden geplaatst. Als er een plekje vrijkomt, wordt er eerst onder deze groep geloot. Daarna wordt de plek vrijgegeven voor de kinderen die wel op een van hun voorkeursscholen zijn geplaatst, maar misschien toch willen overstappen naar hun eerste keuze.

Yinthe de Rooij (12), die vorige week in DHC vertelde hoe zij werd uitgeloot, is in de tweede ronde geplaatst op het nieuwe John Dewey College in de Binckhorst, een plek waarop ze hoopte. In de derde ronde krijgt ze voorrang als zij alsnog wil overstappen naar een andere school. Haar eerste keuze was Dalton Den Haag.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van