Ondanks drukte voor hulpverleners toch ‘beheersbare’ jaarwisseling

Geweld tegen hulpverleners, brandende (deel)scooters, veel vuurwerk en 23 arrestaties. Dat is de balans van een drukke, maar volgens de gemeente toch ‘beheersbare’ jaarwisseling in Den Haag.

Door

Hoewel grote incidenten of rellen zijn uitgebleven, verliep de jaarwisseling in Den Haag toch onrustig. Op veel plekken in de stad werd, ondanks het landelijke verbod, vuurwerk afgestoken. De brandweer moest dit jaar bijna vijfhonderd keer in actie komen om (kleine) branden te blussen. Vorig jaar lag dit aantal rond de driehonderd.

De brandweer moest veel uitrukken wegens brandende auto’s en (deel)scooters, bijvoorbeeld in de François Valentijnstraat (Bezuidenhout), Bevelandsestraat (Duindorp), Wouwermanstraat (Schilderswijk), Nachtegaalplein (Vogelwijk), Paul Krugerlaan (Transvaalkwartier), Anna Bijnslaan (Moerwijk) en het Dallashof (Wateringse Veld).

In het Laakkwartier (Schlegelstraat) sloeg een brand in een portiekwoning over naar andere panden. Vijf woningen liepen schade op. Niemand raakte gewond. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Vechtpartij tijdens jaarwisseling

Ook de politie had het druk, al spreekt die ook van een ‘beheersbare’ situatie. De politie moet vooral optreden in Ypenburg, waar jongeren vernielingen aanrichtten. Op de Raamweg (centrum) liep een vechtpartij compleet uit de hand. Hierbij is een persoon op een groepje mensen ingereden met een personenauto. Er raakte iemand gewond, die naar het ziekenhuis is vervoerd. De politie hield een 21-jarige man uit Heerhugowaard, de bestuurder van de auto, aan voor dit delict.

Verder zijn rond de jaarwisseling hulpverleners geconfronteerd met geweld. Zo werd er op meerdere plaatsen vuurwerk of glaswerk naar hen gegooid. Op het Anna Blamanplein (Groente- en Fruitmarkt) bestookten raddraaiers agenten met ‘zwaar vuurwerk’, zo meldt nieuwssite Regio15. De agenten raakten niet gewond.

Samenwerking

Verder is een politievoertuig bekogeld met stenen en vond er een geweldsincident plaats tegen ambulancepersoneel. ‘Waar mogelijk, wordt de schade op de daders verhaald,’ laat de gemeente weten. In totaal arresteerde de politie tijdens de jaarwisseling 23 mensen, twee meer dan vorig jaar.

“De jaarlijks grote inzet door de goede samenwerking tussen bewoners, gemeente, hulpdiensten en handhavers blijkt van grote waarde om de Haagse nieuwjaarsnacht zo veilig mogelijk te laten verlopen,” concludeerde Jan van Zanen. De Haagse burgemeester bezocht even na middernacht een aantal politiebureaus en sprak met mensen die zich inzetten om de jaarwisseling veilig te laten verlopen.

Explosie

Eerder op oudejaarsavond, rond 19.00 uur, had er een zware explosie plaats in een portiek aan de Hoog Buurlostraat in de wijk Rustenburg-Oostbroek. Mogelijk een handgranaat, zo veronderstelt Regio15. Dit gebeurde in een portiek waar vorige week al een zware vuurwerkbom aan een deur hing. ‘Dat doet denken dat criminelen de bewoners van één van de panden willen intimideren,’ schrijft Regio15.

In de loop van deze maand maken de gemeente en de veiligheidsregio Haaglanden de definitieve cijfers bekend van het aantal incidenten. Dat geldt ook voor de politie en het Openbaar Ministerie.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van