Vreugdevuren gaan opnieuw niet door vanwege onzekerheid corona

Voor het derde jaar op rij gaat er een streep door de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp met oud en nieuw. De onzekere situatie rond het coronavirus heeft de gemeente dit doen besluiten.

Door

Het demissionaire kabinet maakt eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen op z’n vroegst half december bekend, schrijft burgemeester Jan van Zanen donderdagavond aan de gemeenteraad. ‘Dat is voor de organisatoren te laat om nog verantwoord en veilig een vreugdevuur te kunnen organiseren.’ Die staan op het punt grote uitgaven te doen en hebben dus duidelijkheid nodig.

Die is er nu, en het is voor het derde keer op rij ‘nee’. In 2019 was een hard rapport over de geëscaleerde jaarwisseling van het haar ervoor reden om de vuren af te blazen. Er was toen onvoldoende tijd om een heel vergunningentraject te doorlopen. Vorig jaar gooiden coronamaatregelen roet in het eten. Het afstel geldt ook voor de twee kleinere vreugdevuren in Laak en Escamp.

Besmettingscijfers

Volgens Van Zanen zijn de vooruitzichten de afgelopen dagen in rap tempo verslechterd. ‘De omikron-variant van het coronavirus deed zijn intrede, de besmettingscijfers bleven onverminderd hoog en het kabinet vervroegde de coronapersconferentie, waardoor zekerheid over de mogelijkheden rond de jaarwisseling nog langer uitbleef.’

 

De vuurwerkshow bij de Hofvijver zal evenmin plaatsvinden

 

Behalve de ‘onaanvaardbare financiële risico’s’ voor de vreugdevurenorganisaties speelt ook het besluit van andere gemeenten om evenementen tijdens de jaarwisselingen af te gelasten mee. Dat zou een grote toestroom naar de Haagse vuren kunnen veroorzaken, aldus de burgemeester. De vuurwerkshow bij de Hofvijver zal evenmin plaatsvinden.

Jammer maar begrijpelijk, luiden de eerste reacties van raadsleden. PVV-raadslid Sebastian Kruis is daarentegen ontstemd. ‘Wat een onnavolgbare onzin,’ reageerde hij op Twitter. ‘Evenementen in de buitenlucht helpen coronabesmettingen voorkomen.’

Standaardportret
Bekijk meer van