Nationale Nieuwjaarszegen uit Haagse Kloosterkerk

De Kloosterkerk aan het Lange Voorhout vormt op de Nieuwjaarsdag het decor voor het uitspreken van de Nationale Nieuwjaarszegen.

Door

De plechtigheid wordt uitgezonden door de EO. René de Reuver, scriba (secretaris) van de Protestantse Kerk in Nederland, spreekt de zegen uit voor alle Nederlanders. In de tekst vraagt hij onder andere om ‘meer beschaving in het maatschappelijk debat en omgang’, aldus een persbericht van de Kloosterkerk.

In de Nationale Nieuwjaarszegen komen verhalen, kunst en muziek samen. De EO begon er begin 2021 mee, in samenwerking met Tom Mikkers, predikant te Wassenaar en Michel de Vos, woordvoerder van de Kloosterkerk. “Veel verhoudingen staan op scherp in deze tijd. Hoe bewaar je dan toch de rust is een vraag waar we dit keer mee aan het werk zijn gegaan in de keuze van verhalen, de kunst en de muziek,” zegt Mikkers over de editie van 1 januari. De Vos onderstreept de symbolische waarde van de Kloosterkerk. “Juist in de directe omgeving van de kerk wordt het debat zo nodeloos scherp gevoerd. In deze tweede editie van de zegen hoor je een inspirerend tegengeluid.”

Zwijgen, spreken en kijken

Aan het programma werken verder mee, Theoloog des Vaderlands pater Thomas Quartier, de Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen, kunstenares Ai Hashimoto en zangeres Joy Wielkens. De deelnemers kozen een bijbelverhaal uit het Handelingen 19 over een volksopstand die ternauwernood wordt voorkomen. Het lukt een naamloze held, de stadssecretaris, om de gemoederen tot bedaren te brengen. De voorgangers belichten drie de thema’s die zij belangrijk vinden voor deze tijd. Dat zijn: het zwijgen (Quartier), het spreken (Van Krimpen) en het kijken (Ai Hashimoto, die in de kerk een kunstwerk opbouwt).

  • Uitzending: Nieuwjaarsdag, zaterdag 1 januari, 09.00 uur op NPO 2 

 

Standaardportret
Bekijk meer van