Joodse kinderen herdacht met achttien rozen

Jom Hashoah, de ‘dag van de catastrofe’, is zondagmiddag sober herdacht op het Rabbijn Maarsenplein. Bij het Joodse Kindermonument werden achttien rozen gelegd.

Door

‘Normaal zouden we een echte herdenking hebben in de Kloosterkerk en dan een tocht naar het Rabbijn Maarsenplein, maar dat kon dit jaar niet,” zei Hanneke Gelderblom, zelf ooit onderduikkind en later fractievoorzitter van D66 in de Haagse gemeenteraad.

Ze is lid van de interkerkelijke commissie, die de herdenking elk jaar organiseert. Met drie andere commissieleden was ze aanwezig op het plein achter de Nieuwe Kerk, waar ooit een Joodse lagere school stond. Toen heette het hier nog Bezemstraat, later werd het een plein dat is vernoemd naar de laatste opperrabbijn van Den Haag vóór de Tweede Wereldoorlog, Isaac Maarsen.

Rozen als een lint van liefde

De mini-delegatie legde achttien rozen in een cirkel rond het monument. “Achttien is ‘chai’ in het Hebreeuws en betekent ook ‘leven’. Dat is de bijzondere symboliek van deze rozen,” legde Gelderblom uit.

De bloemen lagen als een lint van liefde rond het Kindermonument. Dat bestaat uit klimrekjes in de vorm van lege stoeltjes waarin honderden namen gegrafeerd, die staan voor de ongeveer tweeduizend Joodse, Roma- en Sinti-kinderen uit Den Haag die in de kampen zijn vermoord.

De sobere herdenking op het Rabbijn Maarsenplein. | Foto: DHC

Het gedenkteken is een schepping van de kunstenaar Sara Banhamou en Eric de Vries. Bij de herdenking was ook Thomas Vesterling aanwezig, de predikant van de Duitse Kerk aan het Bleijenburg. “Ik ben heel blij dat wij hier als Duits-Evangelische Kerk al voor de 35ste keer bij mogen zijn,” zei hij.

Het drama van Warschau

Jom Hashoah valt op of rond 19 april. Het is de dag waarop in 1943 de laatste opstand van het getto van Warschau begon, één van de grootste drama’s van de Tweede Wereldoorlog. Joodse strijders wisten een maand lang de ontruiming (en deportaties) te voorkomen; de SS vernietigde het getto uiteindelijk door het huis voor huis op te blazen. In totaal zijn zo’n 360.000 Joden uit Warschau in de stad zelf of in de kampen vermoord.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van