Nieuwe entree tot Kijkduin in aanbouw, maar nog veel onzeker

Een garage met ondergrondse toegang voor auto’s en fietsers moet Kijkduin meer kwaliteit geven. De bouw begint in september.

Door

De ‘EeF’ heet het plan in het gemeentelijke jargon, ofwel ‘Entree en Fietsenstalling’. In de toekomst gaat de Kijkduinsestraat als het ware ondergronds als de badplaats inzicht komt. Deze kleine tunnel biedt toegang tot de parkeergarage onder de nieuwe wooncomplexen en tot een fietsenstalling. Eind 2023 moet de entree klaar zijn.

Wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) rapporteerde er woensdag over in de raadscommissie ruimte. “Kijkduin wordt steeds mooier,” aldus de wethouder, die verzekerde dat op de vernieuwde boulevard de speelboot en het vuurtorentje terugkeren. Ook wordt de complete openbare ruimte opnieuw ingericht.

Alles op gemeentegrond

Intussen verhulde Mulder niet dat het project lang heeft vastgezeten door ‘tegenwerking’ van BoHa Hotels, dat werkt aan de vernieuwing van het Atlantic Hotel. Later trok hij dat woord overigens in en verving het door ‘gebrek aan medewerking’. In de oorspronkelijke plannen zou de entree deels op grond van het hotel komen te liggen. De gemeente ging er vanuit dat hier gezamenlijk kon worden opgetrokken, maar dat bleek niet het geval. Daarom is de entree volledig verplaatst naar gemeentegrond (Kijkduinsestraat). Of de toekomstige garage van het hotel daar nog op wordt aangesloten, is aan BoHa. Dat is wel van belang omdat er anders toch weer een bovengrondse rijstrook door het gebied moet.

Blik vanaf de boulevard. Links het nieuwe Atlantic Hotel. | Beeld: Gemeente Den Haag

Geheel zonder risico’s is de bouw van de entree niet. Door de almaar stijgende bouwkosten, is de aanneemsom lastig te ramen. Dat het duurder wordt dan eerder gedacht, staat vast. SP en HSP gaven in de commissievergadering aan niet gediend te zijn van telkens weer nieuwe tegenvallers.  De bouw van de entree zal in oktober en november leiden tot de afsluiting van de Kijkduinsetraat vanaf de Zandvoortselaan. Parkeren kan dan nog op het terrein aan de Zandvoortselaan en op de middenberm van de Kijkduinsestraat.

Groter hotel-complex

Het Atlantic Hotel zal de komende jaren worden vervangen door een veel groter complex. Dat bestaat uit vier torens van tussen de 50 en 58,5 meter hoog. Deze bevatten een hotel van 145 kamers en ook nog eens 145 appartementen. Tegelijk worden aan de andere kant van de badplaats nog vier wooncomplexen gebouwd die aansluiten bij de bestaande nieuwbouw.

Standaardportret
Bekijk meer van