Malek F. ontoerekeningsvatbaar: geen celstraf, wel tbs

De Syrische asielzoeker die een jaar geleden drie omstanders neerstak nabij de Haagse Hogeschool is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Vanwege zijn psychotische stoornis beschouwt de rechtbank Malek F. (33) als volledig ontoerekeningsvatbaar.

Door

Volgens de rechtbank handelde F. niet met een terroristisch motief. Zijn achtervolgingswanen dreven hem tot zijn geweldsdaad, aldus het vonnis. De rechtbank heeft hem daarom vrijgesproken van poging tot moord. Wel krijgt hij een tbs-behandeling opgelegd met dwangverpleging. In praktijk zal waarschijnlijk F. jarenlang vastzitten in een tbs-kliniek.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand vijftien jaar cel én tbs geëist tegen de verdachte. Volgens de aanklager had F. wel degelijk ook terroristische beweegredenen. Zo heeft hij in afgeluisterde gesprekken met familieleden de jihad geprezen en zei hij te betreuren dat ‘ongelovigen’ zijn charge hebben overleefd. Het OM acht hem daarom deels toerekeningsvatbaar. F. is zowel een gek als een terrorist, aldus de aanklager.

F. kampte met waanbeelden en meende te worden achtervolgd door ‘satanisten’

De rechtbank volgt daarentegen het oordeel van gedragsdeskundigen, die vaststelden dat F. ten tijde van de steekpartij in een paranoïde psychose verkeerde. ‘Hoewel de man afschuwelijke strafbare feiten heeft gepleegd is hij geen strafbare dader,’ aldus het vonnis. ‘Hij wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.’

Waanbeelden

Vorig jaar op Bevrijdingsdag stak F. met een mes in op drie willekeurige mensen op het Johanna Westerdijkplein. Hij liet zijn slachtoffers zwaargewond en getraumatiseerd achter; het is een wonder dat alle drie het hebben overleefd. F. had een van de slachtoffers de keel van achteren doorgesneden.

De Syrische asielzoeker kampte met waanbeelden en meende te worden achtervolgd door ‘satanisten’. Tot twee keer toe ging hij gewapend met een mes naar de Nieuwe Kerk – de kerk van zijn belagers, beeldde F. zich in – maar tweemaal was de deur dicht. In de rechtszaal verklaarde F. dat hij vervolgens de opdracht tot moorden kreeg van een ‘vreemde vogel’ die hij zag vliegen. Zijn advocaten vroegen de rechtbank om F. volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Slachtoffers en naasten krijgen schadevergoedingen van opgeteld ruim een ton.

Standaardportret
Bekijk meer van