Kritiek op Krikke na steekpartij door Syriër
Burgemeester Pauline Krikke ligt onder vuur over de communicatie rond de steekpartij van zaterdag in de omgeving van de Haagse Hogeschool.
Burgemeester Pauline Krikke en de Haagse politie liggen onder vuur over de communicatie rond de steekpartij van zaterdag in de omgeving van de Haagse Hogeschool. Op het Johanna Westerdijkplein stak de 31-jarige Malek F., een Syrische vluchteling, drie mensen neer die daarbij gewond raakten.
De politie greep in en schoot F. in zijn been, waarna nog een stroomstootwapen nodig was om de man te ontwapenen. Krikke liet enige uren na de steekpartij weten dat het om een ‘verwarde man’ ging en dat er ‘op dat moment geen signalen’ waren ‘dat er meer speelt dan dit’.
Later, toen meer over de achtergrond van de man bekend was en bovendien bleek dat hij tijdens de schermutseling met de politie ‘Allahoe akbar’ (god is groot) had geroepen, liet het Openbaar Ministerie weten dat achtergrond en motieven nader worden onderzocht en dat daarbij ‘alle opties open’ zijn. De verdachte bevindt zich nu in een ziekenhuis in Rotterdam. Hij heeft een verklaring afgelegd, maar daar wil het Openbaar Ministerie nog geen mededelingen over doen.
‘Goedpraatbeleid’
De PVV-fractie in de gemeenteraad beschuldigt Krikke naar aanleiding van haar eerste reactie van ‘goedpraatbeleid’; zij zou willen verdoezelen dat het om een terroristische daad gaat. De PVV wil een spoeddebat. Groep De Mos spreekt over een ‘aanslag’.
Op basis van de eerste verhalen lijkt het hier te gaan om een ernstig verwarde man.
De VVD is minder kritisch (‘dat de burgemeester zo open was, is een goede zaak’), maar heeft wel schriftelijke vragen gesteld. Eén ervan luidt: ‘Door getuigen is verklaard dat de man ‘allahoe akbar’ riep en heeft geprobeerd om iemands keel door te snijden. Kunt u dit bevestigen? Zo ja, waarom is er geen sprake van een daad met terroristisch motief?’
GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns noemt de VVD-vragen ‘tendentieus’. Hij pleit voor meer aandacht voor de psychische hulpverlening aan vluchtelingen. D66-voorman Robert van Asten laat weten: “Op basis van de eerste verhalen lijkt het hier te gaan om een ernstig verwarde man. Dit zwengelt de discussie aan over hoe we met deze mensen omgaan.”
Kapteijns vindt dat eerst het politieonderzoek afgerond moet zijn voordat de raad over de zaak kan debatteren. Van Asten steunt het verzoek van de PVV wel. De gemeenteraad debatteert waarschijnlijk in de vergadering van 17 mei over het incident.
Slachtoffers over steekpartij
De slachtoffers zijn twee Hagenaars (35 en 41) en een man uit Zoetermeer (21). Burgemeester Krikke heeft twee van hen maandag bezocht; de medische toestand van het derde slachtoffer liet nog geen bezoek toe. “Het gaat naar omstandigheden redelijk met hen, maar het zal nog een lange tijd duren voordat zij er zowel fysiek als mentaal weer een beetje bovenop zijn. Ik hoop echt dat ze er goed van herstellen. Het is niet te bevatten wat hen is overkomen,” zei Krikke na afloop van het bezoek.
Tegelijkertijd vraagt zo’n afschuwelijke daad om goed onderzoek naar de toedracht en de motieven van de verdachte.
De burgemeester sprak ook met aan het Johanna Westerdijkplein gevestigde ondernemers en met de betrokken politiemensen. “Voor de agenten was het ook een heftige gebeurtenis. Ze waren betrokken bij de aanhouding van de verdachte en hebben eerste zorg verleend aan de slachtoffers.
Ik wilde mijn respect voor hun handelen graag persoonlijk overbrengen,” aldus de burgemeester. Krikke houdt vol dat er over het incident ‘open en zorgvuldig’ is gecommuniceerd. “Tegelijkertijd vraagt zo’n afschuwelijke daad om goed onderzoek naar de toedracht en de motieven van de verdachte. Dat onderzoek is nu volop gaande.”
Lees nu in de nieuwe DHC ook het achtergrondverhaal ‘De kunst van het communiceren’. Wanneer spreekt de politie over ‘verwarde personen’? En wat is eigenlijk de definitie van ’terrorisme’?