Klimaatmars mag langs Binnenhof maar niet te dicht

De klimaatmars mag vrijdag wél door de binnenstad, maar niet via de voorkeursroute van de organisatie. Er ligt nu een compromis waar iedereen zich in kan vinden, zegt burgemeester Pauline Krikke.

Door

‘Goed dat we in nauw overleg met de organisatoren van de klimaatmars hier in Den Haag een route hebben gevonden die hun de ruimte geeft hun boodschap uit te dragen bij de Tweede Kamer en het stadhuis en die andere bewoners en bezoekers van de binnenstad niet in het gedrang brengt in het kernwinkelgebied,’ aldus Krikke in een woensdagmorgen uitgegeven verklaring.

Organisatie wilde rond Binnenhof       

De organiserende milieuorganisaties, voor de gelegenheid verenigd in het platform ‘Klimaatstaking 20-27 september’, hadden een ruime route rond het Binnenhof willen lopen, die ongeveer overeenkomt met die van de militaire parade op Veteranendag. In dat geval zou er onder meer zijn gelopen over de Hofweg en het eerste deel van het Spui (‘Hofspui’). Volgens Krikke doorkruist die route het ‘kernwinkelgebied’ en dat wil ze niet. Dat kwam haar op forse kritiek te staan van de linkse partijen.

Deze onvrede werd vorige week onder meer geuit bij de algemene beschouwingen door de gemeenteraad. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij noemde het ‘een blamage voor de internationale stad van vrede en recht’ als de klimaatmars niet had kunnen doorgaan of ver van het Binnenhof vandaan was gehouden. Een woordvoerder van het platform laat weten dat de eerder voorgestelde route de voorkeur had, maar dat de nieuwe route ook acceptabel is omdat hij langs het Binnenhof en het stadhuis voert.

Nieuwe route klimaatmars 

De overeengekomen route is nu: Koekamp, Prinsessegracht, Korte Voorhout, Lange Voorhout, Kneuterdijk, Lange Vijverberg (uitzicht op het Binnenhof) en dan weer terug naar de Prinsessegracht en vandaar via Herengracht, Fluwelen Burgwal en Kalvermarkt (langs stadhuis) naar het Spui en dan linksaf de Turfmarkt op (langs ministeries) en via de Oranjebuitensingel weer terug richting Koekamp.

Op de site www.klimaatstaking.nl staat nog steeds de oude route. De Klimaatmars begint vrijdag om 13.00 uur op de Koekamp.

 

DHC presenteert serie over klimaatverandering

Den Haag, mooie stad achter de duinen. Maar hoelang nog? De stijging van de zeespiegel bedreigt de kusten en dus loopt onze stad gevaar. Daarom wijdt Den Haag Centraal de komende maanden een serie aan het klimaatbeleid. Elke maand verschijnt er een groot artikel van de hand van verslaggever Marc Konijn over de impact van klimaatverandering. Deze week de aftrap in de vorm van een verantwoording. Om volgende week uitgebreid in te gaan op de huidige stand van zaken in de klimaatwetenschap, zodat er geen enkel misverstand kan bestaan over de ernst van de situatie.

Lees meer
Standaardportret
Bekijk meer van