Kerstman heeft Royal Christmas Fair geopend

Twee jaar bleef het stil op het winterse Lange Voorhout. Maar nu is hij terug: de Royal Christmas Fair, een van de grootste kerstmarkten van Nederland. Alleen die van Maastricht is groter.

Door

Wethouder Saskia Bruines (D66, binnenstad) opende de Royal Christmas Fair gisteren (donderdag) samen met de kerstman. “Geweldig dat we er weer zijn,” zegt organisator Heino Walbroek. “We hopen deze keer richting de driehonderdduizend bezoekers te gaan. Zestien dagen, tachtig stands, vijf bars, een podium – dit is echt wel een evenement. En nog gratis ook.”

Voor de ondernemers is het ook te hopen dat er veel mensen komen, want zij betalen uiteraard pacht. Een tentje voor retail kost tweeduizend euro, een standplaats voor een foodtruck drieduizend. Walbroek en zijn zakenpartner Peter Boelhouwer krijgen daarnaast steun van de gemeente. Toch steken ze zelf ook ‘hun nek uit’, volgens Walbroek. “Er zit wel een gat in en dat wordt, als het goed gaat, gedicht met de opbrengsten van de horeca.” Een van de nieuwe dingen is dat de bars werken met herbruikbare bekers. “Geen statiegeldbekers, dan wordt de prijs hoger en dat schrikt af. De bedoeling is nu dat iedereen zijn lege beker terugbrengt,” aldus de organisator.

Santa Claus op Royal Christmas Fair

Op de markt staan talloze standhouders met ambachtelijke producten en kerstversieringen. Daarnaast zijn er zo’n vijftien foodtrucks. Elke dag is er een programma met kerstacteurs en koren. Mogelijk duikt dus Scrooge in levenden lijve op. Santa Claus is er in elk geval. ‘Carols’ als ‘Ding dong merrily on high’ en ‘Once in Royal David’s city’ zullen opklinken tussen lindebomen. Walbroek: “We hebben vijf tot zes optredens per dag. Ook dat is sterk gegroeid.”

In het verleden is in Den Haag lang gezocht naar de juiste formule voor een kerstmarkt. Edities op het Plein en de Lange Vijverberg waren geen succes. Uiteindelijk bleek in 2016 het Lange Voorhout de ideale locatie: breed en sfeervol, en tegelijk net buiten de grote drukte van de binnenstad gelegen. Walbroek: “Het gebied vormt ook een mooie verbinding tussen het Hofkwartier en de Denneweg en ook wel het Plein. Alles bij elkaar is dat deze winter een topuitgaansgebied.”

Schermen

De Christmas Fair is ontzettend gezellig als je erin bent. Maar aan de buitenkant domineren de donkere schermen van de afzetting het straatbeeld. “Het kan niet anders,” zegt Walbroek. “De ondernemers laten hun koopwaar in de tentjes liggen, dus we moeten aan beveiliging doen. Voorheen waren het hekken met hier en daar een doek, nu is het één uniforme omheining. Er zijn drie ingangen: bij de Kloosterkerk, Hotel Des Indes en het Tournooiveld.”

Donderdagavond ontsteekt burgemeester Jan van Zanen de lichtjes van de grote kerstboom bij museum Escher in Het Paleis, die elk jaar wordt aangeboden door de Zweedse ambassadeur. Dat ging gepaard met de typisch Zweedse kerstceremonie van Sankta Lucia, die in Zweden het begin van de kerstperiode markeert.

Van 14 tot 18 december is er ook weer een serie lichtshows van The Hague Highlights. Onder meer bij het Mauritshuis, het Binnenhof (vijverzijde) en de Gevangenpoort worden verhalen verteld met lichtprojecties. In de Hofvijver drijven 75 bootjes van het interactieve lichtkunstwerk ‘Safe Haven’ van het kunstenaarsduo Aether en Hemera.

Royal Christmas Fair, donderdag 8 tot en met vrijdag 23 december, 12.00-21.00 uur, Lange Voorhout; The Hague Highlights, woensdag 14 tot en met zondag 18 december, op en rond de Hofvijver.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van