Donner boekt resultaat in formatie: huidige college gaat onderhandelen

De impasse in de Haagse formatie lijkt doorbroken. Piet Hein Donner heeft voor elkaar dat de vijf partijen uit het huidige college met elkaar gaan praten over een doorstart.

Door

Eindelijk wordt er gepraat over de inhoud. Na ruim twee maanden bakkeleien over ‘wie-met-wie’ is er witte rook gesignaleerd boven het IJspaleis. Oud-minister en CDA-prominent Piet Hein Donner is anderhalve week geleden door de gemeenteraad aangesteld als adviseur om de formatie vlot te trekken. Dat is gelukt.

Vandaag bracht hij zijn advies naar buiten: de vijf partijen uit het huidige college (D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA) gaan inhoudelijk met elkaar onderhandelen over een doorstart. Dit is volgens Donner ‘voorhands de meest haalbare coalitie om tot een stabiel stadsbestuur te komen’.

De vijf partijen accepteren zijn advies en hebben Donner gevraagd ook de verdere gesprekken te begeleiden. Donner is daarmee formateur geworden. Er is ook al gesproken over een financieel kader.

Nadrukkelijk geen doorstart

Dat de vijf partijen gaan onderhandelen, is met name voor de VVD een bittere pil. De liberalen gaven al weken aan dat zij niets zagen in een college met meer partijen dan getalsmatig nodig zijn voor een meerderheid in de gemeenteraad. Het huidige college heeft momenteel 26 zetels. De PvdA en het CDA hebben beide drie zetels, de PvdA zou in het VVD-scenario sneuvelen.

Anne Mulder, partijleider van de VVD, zegt in een reactie: ‘We hebben afgesproken dat als de onderhandelingen slagen, we een nieuwe start willen maken die nadrukkelijk geen doorstart is van het vorige college.’ Dat de VVD toch is gaan onderhandelen, laat Mulder weten, is ‘niet in de laatste plaats ingegeven door de grote opgaven waar Den Haag voor staat’.

D66-leider Robert van Asten is blij dat de inhoudelijke onderhandelingen kunnen beginnen. ‘Den Haag heeft een betrouwbaar, verantwoordelijk en daadkrachtig stadsbestuur nodig met een gezamenlijke visie op de uitdagingen en kansen voor de stad.’

We willen een nieuwe start maken die nadrukkelijk geen doorstart is van het vorige college
Anne Mulder

Samenwerking

De afgelopen weken ging het in het stadhuis veel over samenwerking en onderling vertrouwen. De tweede formatiepoging mislukte omdat het juist aan vertrouwen zou ontbreken.

Donner heeft vorige week donderdag en vrijdag met de vijf partijen juist over dit onderwerp gesproken. Daarbij ging het bewust nog niet over de programmatische inhoud of de kaders van een nieuw coalitieakkoord. Donner schrijft dat dit gesprek nog niet tot concrete afspraken heeft geleid.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van