Piet Hein Donner moet hopeloze formatie uit het slop trekken

De gemeenteraad schakelt Piet Hein Donner in als adviseur bij de volledig vastgelopen formatie. De oud-minister moet het proces uit het slop trekken.

Door

In het debat van donderdagavond besloot de raad om een onafhankelijk adviseur aan te stellen. Diegene moest gezaghebbend zijn en ‘boven de partijen’ staan. Alleen de PVV stemde tegen deze motie.

De formatie mag stroperig verlopen, een adviseur van formaat is snel gevonden. CDA’er Donner was driemaal minister en tot 2018 vicepresident van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Bovendien is hij minister van staat, een eretitel die slechts aan enkele oud-bestuurders wordt toebedeeld.

 

We zijn hem dankbaar voor aanvaarding van deze rol
Hilbert Bredemeijer, CDA-leider

 

Donners aanstelling volgt na twee maanden van vruchteloze formatiepogingen. In de eerste ronde, ingezet door Hart voor Den Haag, bleek geen meerderheidscoalitie met de partij van Richard de Mos mogelijk. D66 en GroenLinks sluiten samenwerking uit, zolang de partijleider verdachte is in een strafzaak.

Afgelopen week stuitte ook de formatieronde van D66 op hardnekkige blokkades. De VVD wil niet met de PvdA én GroenLinks, die partijen willen niet zonder elkaar, het CDA wil niet over links, D66 wil geen coalitie met een minimale meerderheid, enzovoorts. Volgens de D66-verkenners ontbreekt het aan politieke wil en onderling vertrouwen. Ondanks alle mogelijkheden die er op papier zijn, zagen zij geen kans op een meerderheidscoalitie.

Verzuurd

De vraag is of Donner nu wel een einde kan maken aan de navelstaarderij op het stadhuis. Relaties zijn verzuurd, partijen trekken een grote broek aan, hebben zich diep ingegraven en lijken vooralsnog niet te willen inbinden. Over de inhoud is het in de voorbije maanden weinig gegaan. Het valt te bezien of er voor het zomerreces een coalitieakkoord ligt. September, zoals in de wandelgangen klinkt, zou een blamage zijn.

‘Het is tijd om in het belang van onze stad en haar inwoners de samenwerking met elkaar op te zoeken en over onze schaduwen heen te stappen,’ stelt CDA-leider Hilbert Bredemeijer in een persbericht. ‘We hebben er vertrouwen in dat dhr. Donner ons verder op weg kan helpen, zijn hem dankbaar voor aanvaarding van deze rol, en wensen hem bij de uitoefening hiervan veel succes en wijsheid toe.’

Donner voert maandag 16 en dinsdag 17 mei de eerste gesprekken met alle politieke partijen. Aan het eind van elke dag wordt op de website van de gemeente Den Haag gepubliceerd wie er langs zijn geweest. Na deze ronde bepaalt de oud-minister hoe hij verder gaat.

Piet Hein Donner in 2010 (Rijksoverheid).

 

Dit artikel is aangepast op maandag 16 mei om 10.35 met laatste nieuws. 

Standaardportret
Bekijk meer van