20.000 euro ingezameld voor nabestaanden vermoorde snackbarhouder

Binnen een week hebben buurtgenoten ruim 20.000 euro opgehaald voor de nabestaanden van de vermoorde snackbarhouder Wei Chen. “Dit is zo hartverwarmend.”

Door

“Ik ben echt sprakeloos,” zegt Femke Beeloo-Planken uit Houtwijk. Samen met haar zus begon ze afgelopen vrijdag een crowdfunding om de nabestaanden van Wei Chen te ondersteunen. De 39-jarige snackbarhouder werd in januari op straat neergestoken en overleed aan zijn verwondingen. Zijn vrouw raakte gewond.

Ruim een half jaar later zitten weduwe Xiao Chen en haar twee kinderen in financieel zwaar weer. Cafetaria Houtwijk, de snackbar die zij met haar man bestierde, is nog altijd gesloten, maar de huur, energierekening en belastingen lopen gewoon door. Als ondernemer heeft de weduwe geen recht op een uitkering. “Dan zou ze de snackbar moeten verkopen, maar dat wil ze niet,” vertelt Beeloo-Planken. “Ze voelde zich afgelopen maanden in de steek gelaten door de overheid.”

 

Mensen geven aan dat ze iets wilden doen, maar ze wisten niet hoe
Femke Beeloo-Planken

 

De zussen overtuigden haar van het idee van een crowdfunding. De opbrengst gaat al hun verwachtingen te boven. In een paar dagen tijd zijn ruim achthonderd donaties gedaan, samen goed voor ruim 20.000 euro. En dat bedrag blijft oplopen. “We hadden gekscherend 10.000 euro als doel gesteld, maar dat was zo binnen. Mensen geven aan dat ze al heel lang iets wilden doen, maar ze wisten niet hoe.” Donaties komen niet alleen uit Den Haag, vertelt ze. “Er zitten zelfs mensen uit Beuningen bij.”

Belaagd

Wei en Xiao Chen waren ’s avonds onderweg naar huis toen ze op het Doctor H.E. van Geldererf werden belaagd door drie minderjarige tieners. Daarbij werd Wei neergestoken. Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Xiao raakte gewond. Volgens de politie vond voorafgaand aan de steekpartij een ‘woordenwisseling’ plaats tussen Chen en twee meisjes op een parkeerterrein even verderop.

De dood van Chen heeft veel losgemaakt in Houtwijk. Buurtbewoners legden in groten getale bloemen bij de cafetaria en op de plek waar hij werd aangevallen. Ook liepen honderden mensen in een stille tocht. Twee meisjes van 15 en 17 en een jongen van 17 worden verdacht van doodslag en openlijke geweldpleging. Zij zitten in voorarrest. Naar verwachting komt de zaak volgende maand voor de rechter.

 

Elke cent is voor haar een hapje lucht
Femke Beeloo-Planken

 

Niet alleen doneren mensen massaal geld, veel buurtbewoners bieden ook aan om te helpen als de snackbar weer opengaat. “Dit had Xiao echt nodig,” zegt Beeloo-Planken. Sinds het steekincident durft ze haar huis nauwelijks nog uit. Als ze groepjes jongeren op straat ziet, raakt ze in paniek. “Het is vlakbij hun huis gebeurd, heel confronterend. Ze was het vertrouwen kwijt.”

De initiatiefnemers hebben het streefbedrag van de inzamelingsactie nog een keer verhoogd, nu naar 25.000 euro. Niet omdat ze inhalig zijn, verzekert Beeloo-Planken. “Het gaat hard met de vaste lasten. Elke cent is voor het gezin een hapje lucht. Nu kan Xiao wat rust nemen en bijvoorbeeld eerst maar twee dagen in de week opengaan met de snackbar.”

Doneren kan via de crowdfunding op GoFundMe.

Standaardportret
Bekijk meer van