Holocaust online herdacht met minisymposium

Slachtoffers als getuigen. Dat is het thema van de Internationale Holocaustherdenking die maandag virtueel in Den Haag wordt gehouden.

Door

‘Het bijzondere van deze jaarlijkse herdenking is dat de focus ligt op de invloed die de Holocaust heeft gehad op de ontwikkeling van het internationaal recht. Daarom wordt hij ook gehouden in Den Haag, de stad bij uitstek van het internationale recht,” zegt rabbijn Shmuel Katzman van de Joodse gemeenschap in Den Haag. Normaal gesproken zou het een echte bijeenkomst zijn in het Vredespaleis, maar dat kan niet doorgaan door de internationale reisbeperkingen. Daarom is het een online-evenement, dat door iedereen kan worden gevolgd.

Slachtoffers als getuigen

Het thema is ‘Victims as witnesses’, slachtoffers als getuigen. Katzman: “Er komen enige slachtoffers of nabestaanden aan het woord die een rol hebben gespeeld in verschillende processen tegen oorlogsmisdadigers. Belicht zal worden hoe de rol van getuigen toenam. Bij het proces van Neurenberg in 1945-1946 was die klein, maar bij het Eichmann-proces in 1961 kwamen juist heel veel slachtoffers aan het woord.” De inleiders zijn professor Eli Salzberger, verbonden aan de Universiteit van Haifa en professor Dan Michman van het International Institute for Holocaust Research. Verder voeren het woord Ellen Germain van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Haagse emeritus rabbijn Awraham Soetendorp.

Emeritus rabbijn Awraham Soetendorp.

De International Holocaust Remembrance Day (IHRD), officiële datum: 27 januari, is een initiatief van de VN. Hij staat los van de Jom Hasjoa, de Israëlische herdenking van de Holocaust, die dit jaar op 27 april valt. Deze dag wordt ook altijd in Den Haag herdacht.

De virtuele bijeenkomst van de IHRD, maandag 31 januari (16.30 uur), is hier te volgen.

Standaardportret
Bekijk meer van